Připravili nemocnou matku o peníze i majetek – alespoň to tvrdí žaloba v soudním sporu, který se táhne už několik let. Sourozenci Milan a Lenka Staňkovi z Jihlavy měli zneužít jejího věku i duševní nemoci. Žena, která se potýkala se střední demencí, nebyla podle znalců schopna rozlišit, zda ji chce někdo podvést, či nikoli.

Kauza se táhne déle než sedm let. Za tu dobu si soudy případ přehazovaly jako horký brambor. Původnímu soudci v Jihlavě musela být dokonce kauza odebrána. Padlo pět rozsudků. Ten poslední v pondělí 21. listopadu, přesně v den nedožitých dvaaosmdesátých narozenin údajně poškozené Boženy Staňkové. „Obžalovaná Lenka Staňková se zprošťuje obžaloby, protože nebylo prokázáno, že by se skutek popsaný v obžalobě stal,“ konstatovala soudkyně Dagmar Koutníková Trnková, která případ převzala po svém kolegovi.

Ilustrační foto.
Smutný rekord: zloděj z Jihlavy pobyl na svobodě jen týden

Jakmile verdikt Lenka Staňková vyslechla, okamžitě se rozplakala. Obdobná slova ale slyšela i ve všech předchozích soudních rozhodnutích. Její bratr Milan měl také slzy v očích, ale v jeho případě soud dospěl k názoru, že svou matku podvedl. „Obžalovaný věděl o zdravotním stavu matky, přesto ji přinutil k tomu, aby mu převedla peníze na jeho účet a přepsala na něj parcely,“ vynesla tvrdý verdikt Koutníková.

Za přečin podvodu dostal Milan Staněk trest na dva roky podmíněně odložený na zkušební dobu tří let. Během odůvodňování rozsudku se Staněk ironicky usmíval i vyčítavě díval na svou sestru. „Ponechávám si lhůtu,“ reagoval na dotaz soudu, zda si podá odvolání. K verdiktu se dál nevyjadřoval. Staněk se hájil tím, že o vážných zdravotních problémech matky nevěděl, a o rozdělení majetku se v rodině už dříve mluvilo. Soud ale většině vysvětlení Staňka neuvěřil. „Obžalovaný si musel být vědom zdravotního stavu matky, přesto toho využil a neoprávněně se obohatil,“ dodala soudkyně. Ta naopak uvěřila Lence Staňkové, že na matku nijak netlačila, a všechno bylo z její strany dobrovolné. Soud to vyvodil ze svědeckých výpovědí úředníků na pobočkách banky i lékařů.

Lenka Staňková podle obžaloby dostala od matky na účet 270 tisíc korun a podíl z bytu v Jihlavě v hodnotě asi 933 tisíc korun. Zřídit si měla i spoření, ale k tomu daly popud samy úřednice v bance.

Milan Staněk si nechal z účtu matky převést 60 tisíc korun a později s matkou sepsal darovací smlouvu na pozemky u Jihlavy zhruba za 722 tisíc korun.

Silnice pod zámkem je opět průjezdná, řidiči tak už nemusí cestovat z Luk do Brtnice přes Jihlavu.
Úleva pro řidiče. Silnice z Luk do Brtnice je opět průjezdná, podívejte se

Rozsudek není pravomocný. Vyhráno tak nemá ani Lenka Staňková. Případem se s největší pravděpodobností bude znovu muset zabývat Krajský soud v Brně. Podle státního zástupce Jana Kadlece je vinna i Lenka Staňková. „Oba obžalovaní se s matkou scházeli ve stejném období, pochybuji, že o jejím zdravotním stavu nevěděla,“ namítl Kadlec.

Kauza sourozenců patří mezi nejdéle se táhnoucí trestní soudní spory na jihlavském soudě. Tou nejdelší je soudní ping pong kolem údajně zmanipulované zakázky na měření hluku pro krajské silničáře trvající už třináct let.