Na Vysočině neklesá úsilí podvodníků, kteří se snaží úvěrovými a majetkovými podvody napálit seniory. Krajští radní proto schválili projekt prevence kriminality Na pomoc seniorům.

To, že podvodníkům nechybí invence a stále přicházejí s novými nápady, jak osamělé seniory oklamat, potvrzuje i Pavla Radová, předsedkyně krajské rady seniorů: „Nově takzvaní šmejdi přicházejí s tím, že nabízejí seniorům nevýhodné smlouvy na energii. Když senioři smlouvu podepíšou, tak se pak diví, proč jsou jejich účty tak vysoké."

Se svými agresivními praktikami se podvodníci prosazují i na internetu. Už i tam se starší lidé setkávají s pochybnými nabídkami. „Jak se senioři začali orientovat ve virtuálním světě, zareagovali na to podvodníci a objevila se kyberšikana," dodala Radová.

Právě připravovaný koncept prevence kriminality si klade za cíl zvýšit informovanost o těchto nekalých praktikách mezi osamělými seniory. Program se soustředí především na starší lidi, kteří žijí sami. Jen v celém Kraji Vysočina je těchto seniorů přes tři tisíce.

A jaký bude mít chystaný program podobu? „Plánujeme setkávání seniorů s lektory, přednášky nebo výdej DVD a knížek," uvedl za kraj hejtman Jiří Běhounek.

V plánu jsou také letní školy, na kterých seniorům budou přednášet policisté nebo probační pracovníci. „Školy budou probíhat v deseti městech. Lekcí bude celkem pět, každý týden jedna," uvedla Radová.

Projekt by měl přímo oslovit asi osm stovek seniorů. „Důležitá bude spolupráce se starosty jednotlivých obcí. Ti nejlépe vědí, kde je pomoc pro ohrožené seniory nejnutnější," informovala předsedkyně krajské rady seniorů.

Při osobní návštěvě mají senioři obdržet brožury, kde vedle popisu číhajících nebezpečí v podobě podvodných nabídek také najdou, jak například rozpoznat nástup Alzheimerovy choroby.

Program chce posílit pocit bezpečí u starších lidí obecně. „Senioři obdrží také řetízek na dveře nebo reflexní pásku na oblečení. Starší lidé totiž často chodí v nevýrazném oblečení," dodala Radová.

Do projektu se zapojí i některé jihlavské školy. Kraj počítá se spoluprací s Vysokou školou polytechnickou v Jihlavě a s jihlavskou Vyšší odbornou školou sociální. Studenti by měli vypracovat studii o stavu péče o seniory v Kraji Vysočina.

MICHAELA ČERNÁ