Poslední den roku řešili policisté celého Kraje Vysočina asi sto dvacet oznámení. Jejich počet rostl úměrně s blížící se půlnocí. „Do šesté hodiny večer přijali policisté na tísňové lince kolem čtyřicítky různorodých oznámení a policisté nezaevidovali narušení veřejného pořádku. Od šesté hodiny večerní do půl šesté ráno se tento počet zdvojnásobil a operační důstojníci přijali na osmdesát tísňových hovorů. Z tohoto počtu měla většina oznámení souvislost se silvestrovskými oslavami,“ upřesnila krajská policejní mluvčí Stanislava Rázlová.

Zajímavé je, že od šesté hodiny večerní se po celém kraji nestala žádná dopravní nehoda. „Přitom do včerejší osmnácté hodiny vyjížděli policisté šetřit okolnosti celkem osmi dopravních nehod, přičemž při jedné nehodě se jedna osoba lehce zranila. Od šesté hodiny večer ale policistům žádná dopravní nehoda hlášena nebyla,“ potvrdila mluvčí, podle které policisté naopak museli večer vyjíždět k jedincům, kteří to přehnali s alkoholem.

Michal Šmarda a Michal Šalomoun.
Vzestup roku 2021: Šalomoun je ministr, Šmarda povede sociální demokraty

Na záchytku putovalo celkem pět osob. Lihovinám se ale nebránili ani mladiství. „Do půlnoci policisté zadokumentovali dva případy nezletilých osob pod vlivem alkoholu. Na Havlíčkobrodsku po půl deváté večer zdravotnická záchranná služba transportovala do nemocnice šestnáctiletého chlapce z důvodu intoxikace alkoholem. Kolem půl desáté večer přijali policisté oznámení o třináctiletém chlapci, který na Třebíčsku upadl a zranil se, přičemž byl také pod vlivem alkoholu. Chlapce převezla zdravotnická záchranná služba na ošetření do nemocnice,“ doplnila Rázlová. Kde chlapci k alkoholu přišli, policisté zatím vyšetřují.

Jak Rázlová dále uvedla, policisté se během silvestrovských oslav stávají mnohem častěji terčem nadávek. „Pro službu konající policisty na integrovaném operačním středisku bývá silvestrovská služba vždy náročnější, neboť někteří volající jsou osoby pod vlivem alkoholu. Tyto osoby často používají vulgární výrazy, policisty také často urážejí a velice obtížně dokážou formulovat důvod svého volání. Přesto musí policisté dokázat rychle vyhodnotit závažnost oznámení a zareagovat tak, aby nedošlo v případě ohrožení zdraví nebo životů lidí k prodlení,“ sdělila mluvčí.