Krajští kriminalisté včera po několika dnech mlčení oficiálně potvrdili, že se jim podařilo rozkrýt organizovaný gang, který víc než rok ve velkém vyvážel na Slovensko marihuanu. Devítičlenná skupina drogu několik let pěstovala a vyráběla po celé republice. Především pak na Jihlavsku. O případu už Deník obsáhle informoval v sobotním a úterním vydání. Kriminalisté obvinili devět lidí a šest z nich skončilo ve vazbě. Mezi obviněnými jsou i dvě ženy. Hlava gangu, teprve pětadvacetiletý Slovák Richard K., ale policii stále uniká.

„Při domovních prohlídkách jsme našli pěstební stany, přes 550 rostlin konopí a  osm kilogramů usušené drogy," upřesnil včera vedoucí Územního odboru Policie ČR v Jihlavě Petr Petr.

Na případu pracovalo přes sto policistů z různých policejních útvarů po celé republice, z toho šedesát z Vysočiny.

Přestože Petr včera novináře ujišťoval, že se jim podařilo pochytat celý gang, není to podle ověřených informací Deníku úplně přesná informace.

Policie včera zveřejnila, že hlavním organizátorem byl šestadvacetiletý Slovák. Nižším článkem pak byli třiadvacetiletý muž z Jihlavy a již zmíněný šestadvacetiletý Slovák. Oba podle policie zajišťovali chod pěstíren. Pod sebou pak měli dalších pět mužů, kteří pro ně pracovali jako zahradníci a kurýři. Podle této verze měl být hlavou gangu šestadvacetiletý Slovák Marko N., který současně zastával v hierarchii gangu střední pozici.

Šéf je asi v cizině

Tak to ale podle informací Deníku nebylo. Skutečnou hlavou gangu byl pětadvacetiletý Slovák Richard K. z Bratislavy. To on podle Národní protidrogové centrály celý obchod řídil (viz grafika).

Pokud tedy policie na Vysočině tvrdí, že dopadla všechny členy gangu včetně velkých ryb, pak tím myslí, že zadržela ty, kteří řídili chod pěstíren na území České republiky, ale ne toho, kdo si drogu u dvojice ze středního článku gangu objednával a také řídil její dovoz na Slovensko. Po Richardu K. pravděpodobně pátrají slovenští policisté.

Těmi, kdo řídili chod pěstíren na území republiky, byli podle policie třiadvacetiletý Leoš U. z Jihlavy a právě šestadvacetiletý Slovák Marko N. z Jihlavy.

Marko N. měl stát z devíti obviněných nejvýše, protože kromě toho, že konopí sám pěstoval, také údajně zastřešoval chod dalších pěstíren po celé republice. Podle policie fungoval jako organizátor, protože se na něj ostatní členové gangu obraceli a informovali ho o stavu úrody.

Zázemí v prodejně

Věci, potřebné k pěstování drogy si pak Marko N. podle policie obstarával u Leoše U. Ten se přímo nepodílel na pěstování, ale sháněl sazenice konopí a další potřebné věci pro pěstování. K tomu měl údajně využívat i grow shop (specializovaná prodejna pro pěstování pod umělým osvětlením – pozn. red) své matky. Podle informací Deníku má mít či měla prodejny se semeny konopí v Havlíčkově Brodě a Třebíči.

Rozkrytí gangu považují policisté za největší a nejrozsáhlejší akci v boji proti drogám na území kraje.

„V tomto případě se ve spolupráci s ostatními útvary podařilo rozkrýt dobře organizovanou skupinu pachatelů, která drogu vysoce sofistikovanými způsoby vyráběla, zpracovávala a vyvážela do zahraničí," uzavřel náměstek krajského policejního ředitele na Vysočině Pavel Peňáz.

Gang si prodejem marihuany vydělal miliony korun. „Z neoficiálních zdrojů víme, že na slovenském trhu se prodává kilo sušiny za tři sta tisíc korun," nastínil kriminalista Pavel Krčál.