Elektronické násilí a kyberkriminalita páchaná na dětech. To bylo tématem mezinárodní konference, která se konala ve čtvrtek na krajském úřadě v Jihlavě. Jak uvedl jeden z přednášejících, vedoucí kanceláře ředitele Vyšší policejní školy Ministerstva vnitra v Praze, Lukáš Habich, je potřeba se o tuto problematiku zajímat: „Nás k této konferenci dovedlo vysoké statistické číslo. Podle nedávného průzkumu se asi 60 procent dětí nějakým způsobem potkalo s kyberšikanou, buď jako oběti nebo jako agresoři."

Dotýká se mnoha případů

Kyberkriminalita je těžko vyjádřitelná přesnými čísly, dotýká se totiž mnoha případů. „Není to tak, že by například kyberšikana nebyla postižitelná. Sama za sebe je ale pouze pojmenováním něčeho, co doprovází jednotlivé protiprávní skutky. Teprve ty jsou poté kvalifikovány a záleží na jejich povaze, jak budou dále vyšetřovány," uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová s tím, že se často například objevuje vydírání, které je vykonáváno přes internet.

Vysočina jako kraj má ale v Česku ohledně tohoto tématu velmi důležité postavení. „My jsme vytvořili skupinu odborníků, kteří řeší tento problém, a nyní se do akce bezpečný internet připojila už většina krajů," přiblížil roli krajského úřadu vedoucí odboru informatiky Petr Pavlinec.

Zapojí i učitele

Dále se k tématu vyjádřil Pavel Tulej, zástupce policejního prezidia. Ten vysvětlil, jak se tato odborná skupina snaží s problémem seznámit nejen pořádkovou policii, ale také například pedagogy. „Policie úzce spolupracuje i s poskytovateli jednotlivých sociálních sítí, kteří jim mohou dát potřené informace například k dopadení pachatele nebo k nalezení pohřešované osoby," dodal.

Podle Habicha by případů nemělo přibývat, je ale pravděpodobné, že budou díky anonymitě na internetu mnohem vážnější.

ANETA HRDLIČKOVÁ