Okresní soud v Jihlavě v úterý potrestal čtyřiatřicetiletého Dušana Malého z Třebíče za výtržnost při loňském hokejovém utkání první ligy mezi Jihlavou a Třebíčí. Utkání se hrálo na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě 13. listopadu. Malý po skončení zápasu společně s dalšími fanoušky kopl do plechové reklamní tabule. S plechem navíc lomcoval a snažil se jej ohnout.

Chování Malého se podařilo zachytit na videozáznam, který v úterý soudu posloužil jako klíčový důkaz. Soudce Zdeněk Chalupa Malého potrestal dvanáctiměsíčním vězením s podmíněným odkladem na zkušební dobu dvou let. Kromě toho musí být po dobu zkušební doby pod dohledem úředníků a čtyři roky nesmí na zápasy hokejové extraligy, první a druhé ligy. Jihlavskému klubu musí zaplatit 670 korun za způsobenou škodu.

Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupce se sice vzdal odvolání, Malý ale s rozsudkem nesouhlasí a na místě se odvolal. „Je nesmysl, abych měl zákaz chodit na hokej po čtyři roky," namítl po rozsudku Malý.

Recidiva v ochozech

Jenže Dušan Malý je pro státního zástupce speciálním recidivistou. Za výtržnost už byl odsouzen loni v dubnu. Tehdy dostal dvě stě hodin obecně prospěšných prací kvůli ničení zařízení na jihlavském fotbalovém stadionu při zápase z 21. října 2012 mezi FC Vysočina Jihlava a AC Sparta Praha. Kromě toho dostal i tehdy soudní zákaz vstupu na zápasy fotbalové první a druhé ligy na dva a půl roku.

„O takovéto fanoušky na našich sportovních utkáních nemá společnost zájem," zdůvodnil soudce Zdeněk Chalupa čtyřletý zákaz. Pokud úterní rozsudek potvrdí i krajský soud, pak nebude smět Dušan Malý kromě fotbalu ani na hokej.

Projekci záznamu z loňského hokejového zápasu v úterý navrhl státní zástupce i obhájce Malého Tomáš Sedláček. Ze záznamu bylo patrné, že Malý společně s dalšími neznámými lidmi v několika intervalech s plechem lomcují, zatímco pořadatelé se z druhé strany snaží zabránit úplnému vytržení plechu.

„Já jsem se o plech pouze opíral," trval v úterý na svém Dušan Malý, přestože při výslechu na policii připustil, že s plechem lomcoval.

Státní zástupce a nakonec i soudce zmatenou obhajobu Malého odmítli. „Mohlo by se zdát, že jde o malicherný čin, ale přesně takovéto situace mnohdy fungují jako spouštěč mnohem horších incidentů. Proto takové jednání obžalovaného nelze tolerovat ani podceňovat," upozornil žalobce Ivo Novák. Žalobce také poznamenal, že kvůli stejnému utkání jsou stíháni další dva fanoušci.