Ten za poškozování cizích práv a křivé obvinění dostal loni v říjnu deset měsíců vězení s odkladem na 18 měsíců. Důvodem byl dopis, který poukázal na údajně špatné hospodaření Psychiatrické nemocnice v Jihlavě. Pospíchal popírá, že by jej psal.

Krajský soud ve čtvrtek verdikt zrušil a nařídil soudu v Jihlavě, aby se případem zabýval znovu. Proti tomuto rozhodnutí se nelze odvolat. „Pospíchal byl podle spisu usvědčen na základě nepřímých důkazů. Přímé důkazy chybí a nepřímých není dost na to, aby přesvědčivě prokázaly obžalobu," řekla k tomu soudkyně odvolacího brněnského krajského soudu Halina Černá. Mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková doplnila, že soud v Jihlavě neprovedl všechny důkazy navržené obhajobou a že se během odvolacího řízení objevily i důkazy nové. Jihlavský soud tedy musí doplnit dokazování a znovu zhodnotit všechny podklady v kauze, potřeba bude také nový znalecký posudek z oboru písmoznalectví. Teprve pak může vynést ve věci nový rozsudek.

Dopis podle obžaloby odeslal náměstek primátora 14. ledna 2011 z pošty na Masarykově náměstí v Jihlavě na Ministerstvo zdravotnictví, vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny a na další instituce.

Policie tvrdí, že tento písemný podnět podepsal Pospíchal jménem jednoho ze zaměstnanců léčebny. Ten ale popřel, že by měl s dopisem cokoli společného. Uvádí se v něm, že léčebna špatně hospodaří, za což prý nesou odpovědnost ředitelka a její náměstkyně. Ročně údajně léčebna vyplatí bez výběrového řízení 840 tisíc korun za správu počítačového softwaru, aniž by prý tato služba byla poskytnuta. Dopis uvádí, že každý rok léčebna bez výběrového řízení hradí 720 tisíc korun za právní služby. Informuje také o tom, že zrekonstruovaný pavilon číslo tři byl zařízen nábytkem za devět milionů korun, aniž by se opět konalo výběrové řízení.

Pospíchal byl před nástupem do funkce náměstka primátora technickým náměstkem léčebny. Od počátku stíhání obvinění zcela odmítá. „Musím počkat, až budu mít v ruce písemné odůvodnění. Pak to probereme s mým obhájcem. Musím se také v dalších dnech poradit se svými kolegy z ČSSD, jestli i nadále setrvám ve funkci náměstka primátora. Zatím k rezignaci důvod není. Rezignaci jsem přislíbil v případě, že budu pravomocně odsouzen, k čemuž zatím nedošlo. Cítím ale velký tlak na svou osobu. Až do konce budu bojovat za svou nevinnu," vyjádřil se ve čtvrtek pro Deník Pospíchal.

ZUZANA MUSILOVÁ, ČTK