Kriminalisté jihlavského územního odboru zadrželi čtyřiadvacetiletého muže včera v ranních hodinách. Při domovní prohlídce zajistili předměty určené pro pěstování konopí a sprejové barvy. „Konopí pěstoval ve svém bydlišti na Polensku v pěstebním stanu,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Obviněný muž je sám uživatelem drog, většinu ale prodával. „Drogy muž distribuoval zejména v obci, kde bydlí, a dále v Jihlavě, dalším lidem je poskytl v desítkách případů,“ uvedl Martin Jůzl, komisař z oddělení obecné kriminality.

Muž je také obviněn ze čtrnácti případů sprejování, kterých se dopustil během posledních čtyř měsíců loňského roku. Poškodil při nich více než dvacet objektů v Jihlavě, Telči, Třešti a na Polensku. Dosud vyčíslená škoda způsobená nápisy různých barev často v délce několika metrů je osmdesát tisíc, ještě ale poroste. „Nejvyšší škodu muž způsobil v Telči, kde v polovině října během jedné noci posprejoval vagon, zdi bytových domů, plot a další objekty, majitelům tak způsobil celkovou škodu necelých třicet tisíc korun,“ dodala Kroutilová.

„Obviněnému muži hrozí za spáchanou trestnou činnost trest odnětí svobody až na pět let,“ dodal vedoucí jihlavských kriminalistů, komisař Radomír Němec. Muž obviněn ze spáchání dvou trestných činů je stíhán na svobodě a hrozí mu až pět let za mřížemi. Není to poprvé, trestně stíhán byl již v minulosti. Vyšetřování bylo loni v listopadu podmínečně zastaveno se zkušební dobou na jeden rok.

Vydra říční. Ilustrační fotografie.
Na Vysočině škodí vydra, loni se přidal i bobr