Jihlavští strážníci připravují jako součást projektu prevence kriminality pravidelné besedy s dětmi v mateřských, základních a středních školách.

Děti ve školkách by se měly se strážníky setkat minimálně dvakrát ročně. Dětem se v základních školách dostane mimo besed také kontaktu na „svého" strážníka, na kterého se budou moci v případě potřeby obrátit. Informoval o tom ředitel jihlavské městské policie Jan Frenc. „Nový systém bude na žáky působit nejen v oblasti prevence kriminality, ale bude je také vzdělávat. Témata besed budou navazovat na školní vzdělávací programy," uvedl Frenc.

Spolupráce s metodiky prevence kriminality v jednotlivých školách podle něj zaručuje, že se při besedách žáci seznámí s tím, co je pro jejich věkovou skupinu nejdůležitější.

Pohádkový příběh

Nejmenší děti v mateřských školách se dozvědí, jak by se měly chovat ve styku s neznámým člověkem, co mají dělat, když najdou použitou injekční stříkačku nebo na ně zaútočí agresivní pes.

Strážníci děti ve školkách seznámí s možnými problémy prostřednictvím pohádkového příběhu, v němž bude figurovat loutka ježka. Děti potom nakreslí, co si z příběhu zapamatovaly. Nejhezčí výkresy budou vystaveny v jihlavské městské knihovně.

V některých školkách v Jihlavě už se pilotní besedy uskutečnily. „Zájem projevily i některé další mateřské školy nejen z Jihlavy, ale i dalších měst na Vysočině," řekla preventistka jihlavských strážníků Květa Klimešová.

Od začátku roku 2013 začnou besedy i v základních školách. V dalších letech se projekt prevence rozšíří také na střední školy.

JAROSLAV BUČEK (ČTK)