Obě strany se sice zavázaly k nezveřejňování detailů dohody, sumu ale Deníku prozradil Komárkův advokát Luboš Kliment. „Já tomu pořád nějak nemůžu uvěřit. Tolik v polistopadové historii nikdy žádný manuálně pracující zaměstnanec nevysoudil,“ komentoval výsledek sporu advokát Kliment.

Lukáš Komárek a společnost Mann Hummel uzavřeli mimosoudní dohodu spočívající v tom, že Lukáš Komárek ukončí veškeré soudní spory a bude mu uhrazena náhrada mzdy za 70 měsíců, tedy od 1. ledna 2012 do 31. října 2017, úrok z prodlení, soudní a právní výlohy. Ke konci října přestal být Lukáš Komárek zaměstnancem společnosti. Předtím se s firmou celou dobu soudil o to, že jím stále je. Firma tvrdila opak.

Ilustrační foto.
Silniční síť na Vysočině je příliš hustá. Kraj se chce některých silnic zbavit

Proč najednou po několika letech soudních sporů obrátila? „Naše společnost v posledním roce prošla mnoha změnami. Od 1. srpna máme ve výrobním závodě Mann Hummel nového jednatele Rostislava Khýra, který inicioval uzavření probíhajících soudních sporů a vyjednal s bývalými zaměstnanci dohodu o ukončení soudních sporů,“ sdělil mluvčí společnosti Jiří Juránek.

Lukáš Komárek není jediným zaměstnancem, kterého firma odškodnila. S firmou se soudila i účetní Simona Voříšková. Dostala výpověď pro nadbytečnost. U soudu pak napadla fakt, že na stejnou práci vytvořila společnost ve své servisní organizaci nové pracovní místo.

„Společnost Mannn Hummel nehodlá nadále prodlužovat probíhající soudní spory. Dohodou pro nás končí. Tímto bychom chtěli poděkovat paní Voříškové a panu Komárkovi za vzájemnou dohodu o ukončení soudního sporu,“ poznamenal mluvčí společnosti.

Darling a dovolená

Co udělá Lukáš Komárek s vysouzenými penězi? „Musím koupit nový darling, ten starý je z roku 1967 a už moc neslouží. Taky vezmu ženu na novomanželskou dovolenou. Manželé jsme od roku 2012 a zatím se mnou zažila jen soudy. A na dovolené jsme nikde nebyli. Ale určitě žádné Maledivy! Máme malé děti, tak to je tak na víkend někde tady v Čechách,“ nastínil své plány Lukáš Komárek.

Peníze již dostal na účet. Ve středu 9. listopadu u Okresního soudu v Třebíči proto vzal zpět veškeré žaloby, které na společnost Mannn Hummel podal.

Komárkova kauza podle advokáta Klimenta změnila české pracovní právo a dotýká se desítek tisíc pracovních poměrů. Nastal kvůli ní rozkol v judikatuře. Ústavní soud před téměř dvěma lety formuloval zásadu, že pokud zaměstnavatel nechce, aby jeho pracovník získal smlouvu na dobu neurčitou, musí se bránit u soudu.

Nejvyšší soud ČR teď zaujal názor naprosto opačný, přičemž žalobu musí podat zaměstnanec, jinak pracovní poměr skončí. „Rozkol v judikatuře není věcí novou, ale nikdy se nedotýkal takového množství právních vztahů,“ podotkl advokát Kliment.

Svatomartinské víno. Ilustrační fotografie.
Na náměstí v Třebíči otevřou Svatomartinská vína, v Jemnici vyjdou do průvodu

Proti tomuto rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR byla podána ústavní stížnost a nyní je na Ústavním soudu, aby na postoj Nejvyššího soudu ČR reagoval. Na výsledek dohody mezi společností Mann Hummel a Lukášem Komárkem už ale rozkol v judikatuře nebude mít žádný vliv.