„Motičák je podvodník velkého kalibru. Lituji dne, kdy jsem se s ním seznámil," řekl Picek. Motičák od něj v tu chvíli seděl na lavici obžalovaných jen pár centimetrů.

Vít Picek navíc na Motičáka podal před půl rokem trestní oznámení kvůli několikamilionovým podvodům. Případ podle něj vyšetřují kriminalisté v Jablonci nad Nisou na Liberecku.

„Dluží mi kolem 3,7 milionu korun. Prodal jsem mu například výborného koně do chovu za čtvrt milionu korun, ale peníze jsem nikdy neviděl," řekl Vít Picek, který je uznávaný entomolog a specialista na celosvětově rozšířenou čeleď tesaříkovitých. Zároveň je také úspěšný westernový i klasický jezdec a zkušený chovatel koní.

S Motičákem se Vít Picek seznámil, když se Motičák nabídl, že s ním a Foltýnem pojede do Velké Británie vyřídit spor ohledně nezaplacených koní. Foltýn jel podle něj jako doprovod, protože uměl dobře anglicky. Pak se jejich cesty začaly křížit častěji a Motičák si od Víta Picka chtěl koupit pár menších koní. Ty si podle Picka také odvezl, ale nezaplatil za ně.

„Postupně jsem začal zjišťovat, že má pověst násilníka a desítky lidí z něj měly strach. Když z nich vylákal peníze, tak to mnozí ani neoznámili," řekl soudu Vít Picek. Motičák mu například nabídl, že mu pomůže vymoci peníze od dlužníka. To byl podle dalších svědků oblíbený Motičákův trik, jak z lidí vylákat peníze.

Vít Picek včera soudu řekl, že byl u toho, když mu Motičák říkal o zapálení domu veterináře během oslavy Motičákových narozenin. „Později jsem zjistil, že mi to vlastně říkal dřív, než se to stalo," podotkl Vít Picek.

Při emotivní výpovědi Víta Picka se Motičák často usmíval a dělal si poznámky. Když ho soudce Zdeněk Chalupa vyzval, jestli se chce svědka na něco zeptat, tak řekl, že ne.

Brutální vydírání

Jako svědek včera před soud předstoupil také Jan Pavlica. Ten řekl, že Foltýna s sebou bral na různá jednání jako ochranku, a potvrdil, že se Roman Motičák a Martin Foltýn několikrát bavili o Luboši Kucharovičovi.

V předvečer žhářského útoku na dům veterináře požádal Foltýn Pavlicu, aby zavolal Zapletalovi a připomněl mu, že mu slíbil odvoz.

Foltýn je obžalován z toho, že loni celkem třikrát brutálně vydíral veterináře i jeho rodinu. Nejprve lékaře s dalšími kumpány svázal a mučil v lese nedaleko Luk nad Jihlavou, pak mu měl dát do schránek vyděračské dopisy a k domu položit granáty. Ve třetím případě se loni na podzim pokusil zapálit jeho dům. Kriminalisté ho chytili při činu.

Pachové stopy

Na místo ho tehdy odvezl Zdeněk Zapletal. Ten tvrdí, že o ničem nevěděl, protože vozil na různá místa různé lidi a nikdy se jich neptal, co tam budou dělat. Podle obžaloby si měl zastrašování lékaře objednat Motičák, protože mu údajně Kucharovič dlužil peníze.

Motičák obvinění popírá. Foltýn zase tvrdí, že se dvěma útoky nemá nic společného a útok na dům udělal, protože se chtěl Motičákovi zavděčit. Proti Foltýnovi ale svědčí pachové stopy. Podle nich byl osobně přítomen u všech třech útoků. Pachové stopy se snaží zpochybnit jeho obhájce Radek Ondruš. Podle něj mohlo dojít k jejich záměně či kontaminaci, a proto navrhl nové odebrání a porovnání pachových stop.

Kriminalista z Brna Milan Svoboda, u soudu včera řekl, že lze stopy znovu porovnat, a to až do dvou let od zajištění na místě činu. Foltýn je ve vazbě, Motičák ve výkonu trestu za podvody a Zapletal je stíhán na svobodě. Soudce rozsáhlou kauzu včera odročil na září. Kdy padne rozsudek, není zatím jasné.