Když nedostal co chtěl, cenil na otce zuby a vrčel jako pes. Několikrát ho poškrábal v obličeji a jednou mu dokonce prokousl ucho. Fyzické napadání bylo prakticky na denním pořádku. „Je to zvíře, vzteklý pes,“ popsal otec svého syna, kterému za dvojnásobný zločin týrání osoby žijící ve společné domácnosti hrozil trest od dvou do osmi let.

Soud nakonec Marka S., který trpí lehkou mentální retardací, odsoudil ke dvěma letům s podmínkou na tři roky a místo ambulantní psychiatrické léčby, kterou navrhoval znalec, mu nařídil ústavní. Podle soudce Pavla Horny ústavní pobyt nejlépe splní požadavky na jeho léčení a především pak na ochranu společnosti. Rozsudek je pravomocný i přesto, že žalobce chtěl Marka S. poslat do vězení. S rozhodnutím byl nakonec spokojený i otec, přestože se spíše klonil k tomu, aby jeho syn skončil za mřížemi. „Bez něj je tam klid,“ řekl po rozsudku otec.

David Hoffinger
Tyran dětí a žen Hoffinger už je ve vězení, mlátil rodinu koštětem

Soud také rozhodl o propuštění odsouzeného z vazby a převozu do psychiatrické nemocnice, kde se lékaři pokusí zvládnout jeho agresivní povahu. Naučit by ho měli i základním hygienickým návykům. I k soudu přišel Marek S. ve velmi zanedbaném stavu a ve špinavém oblečení.

Marek S. byl nebezpečný především pro svého otce a ostatní příbuzné a to nejméně od roku 2009 do loňského září, kdy putoval do vazby.

Otci vyhrožoval i nožem

Svého otce celou dobu psychicky a fyzicky týral. Denně mu vulgárně nadával a dvakrát až třikrát týdně ho bil pěstmi po celém těle včetně hlavy, škrábal ho nehty nebo kousal. Jednou mu dokonce vyhrožoval s nožem v ruce, který držel kousek od krku, a vyhrožoval mu že ho zabije.

„Obviněný při svých záchvatech vzteku opakovaně ničil zařízení bytu jako vypínače, vodovodní baterie či vnitřní dveře, přičemž ničením dalšího majetku poškozenému vyhrožoval, protože mu poškozený odmítal dávat peníze navíc z invalidního důchodu obžalovaného, které mu již předtím jako jeho opatrovník postupně v plné výši vydal,“ uvedl státní zástupce Ivo Novák.

Zbyněk Dvořák před Okresním soudem ve Žďáru nad Sázavou
Gambler nakradl ve firmě nejméně sedm tun mědi

Marek S. se na policii k napadání otce přiznal. Potvrdil i to, že to byl on, kdo rvačky vyvolal. U soudu ale odmítl vypovídat. Teror potvrdili i příbuzní, kteří se o otci vyjadřovali jako o klidném muži, který se snažil napadání pouze bránit, ale v posledních letech už na syna nestačil.

„Abych ho zklidnil, tak jsem ho musel chytit pod krkem a přidusit ho,“ popsal otec.

Marek S. podle výpovědi svědků napadal i své příbuzné či sousedy, včetně družky jeho otce. Ta podle sousedů často chodila s modřinami a podlitinami v obličeji. Marek S. byl velmi silný kuřák a všechny peníze utratil za cigarety, kávu či alkohol. Podle jeho obhájce je to člověk, který nemá absolutně pojem o hodnotě peněz. Ve vazbě skončil na konci září poté, co znovu napadl svého otce, přestože byl necelý měsíc předtím obviněn. Tehdy se vrátil z týdenního chráněného pobytu a rovnou vyrazil za otcem, po němž chtěl 700 korun na nová sluchátka. Také mu nadával, že koupil špatný tabák. Když mu otec odmítl peníze dát, Marek S. na něj opět vrčel jako pes a cenil na něj zuby. Přitom se ho snažil prašti pěstí, což se mu díky otcově obranně nepodařilo. Vše nakonec ukončil příjezd policejní hlídky. Podle vedení obce nebyl Marek S. kromě svého bezprostředního okolí pro ostatní občany v Lukách nad Jihlavou nebezpečný.