K události, která otřásla celým Třešťskem, došlo neděli ve tři hodiny v noci, když se lidé vraceli z taneční zábavy v Čenkově. Byl mezi nimi i opilý mladý muž, který sedl do auta a rozjel se do Třeště. Z dosavadního vyšetřování vyplynulo, že v přehledném úseku silnice za Čenkovem vlivem silné opilosti s autem vjel vlevo do protisměru. Tam srazil dva chodce, kteří se pohybovali na kraji vozovky a mířili do Třeště. Po střetu s nimi auto skončilo mimo silnici.

Na místo ihned přijeli záchranáři, policisté i hasiči. „Dva chodci ve věku 17 a 18 let utrpěli při dopravní nehodě velmi vážná zranění, kterým přes veškerou snahu záchranářů na místě podlehli,“ řekla k tomu policejní mluvčí Dana Čírtková. Řidiče policisté po nehodě zadrželi.

„Policisté řidiče na místě podrobili dechové zkoušce, jejíž výsledek byl pozitivní – 2,39 promile alkoholu v dechu. Pozitivní hodnotu měla také opakovaná dechová zkouška – 2,42 promile. Dále provedli také test na přítomnost návykových látek, ten byl negativní,“ uvedla policejní mluvčí.

Ilustrační foto.
Nováčkové se rozešli smírně, po zásluze

Poté policisté řidiče převezli do zdravotnického zařízení k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve a nakonec jej umístili na jihlavskou záchytku. „Po vystřízlivění řidič skončil v policejní cele a během pondělí kriminalisté prováděli další úkony v trestním řízení, včetně důkladného ohledání osobního vozidla, které mělo účast na nehodě. Toto auto policisté zajistili pro účely trestního řízení. V průběhu úterý bylo zahájeno trestní stíhání řidiče a po sdělení obvinění byl propuštěn ze zadržení na svobodu. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody v trvání až deseti let,“ upřesnila informace Dana Čírtková.

Mladý muž působil v několika kapelách na Jihlavsku. Naposledy v Jordan II, kde zpíval. Kapela se od jeho chování, kdy sedl za volant opilý a způsobil tragédii, veřejně distancovala na svém facebookovém profilu.

Na místě nehody na silnici třetí třídy mezi Čenkovem a Třeští je nyní pietní místo, kam chodí lidé zapalovat svíčky za obě oběti.