Bude se z něj zodpovídat trojice mužů z Česka a jeden ukrajinský občan. Všechny policie zadržela loni v březnu. Podle vyšetřovatelů muži v ateliéru v Červeném Kostelci v Královéhradeckém kraji vyfotili a natočili asi stovku dětí ve věku od sedmi do 18 let a pak filmy a fotografie dodávali zahraničním klientům. Policie uvedla, že se podařilo prokázat transakce ve výši 15 milionů korun.

Policisté případ s krycím názvem Ateliér vyšetřovali od dubna 2013 a dokončili jej letos v březnu. Spolupracovali také s kolegy z jiných evropských států a v souvislosti s kauzou byli zadrženi další čtyři lidé ve Španělsku, Švédsku, Francii a v Kanadě.

Za hlavního organizátora kriminalisté označili pětapadesátiletého muže z Náchodska. Muž prý kontaktoval dívky a chlapce z celého Česka. Vybíral si děti z rodin v tíživé sociální či finanční situaci i z rodin, které si přály, aby se jejich dítě uplatnilo v reklamě nebo v zahraničních časopisech. Pokud se podařilo vzbudit jejich zájem, pozval dítě do svého atelieru v domě v Červeném Kostelci.

„Zde ve spolupráci s dalšími obviněnými osobami v průběhu několika let děti fotografovali a pořizovali videozáznamy pornografického charakteru," řekla policejní mluvčí Ivana Ježková.

Sami dětem vybírali kostýmy

Filmy a snímky bez vědomí zneužitých dětí a jejich rodičů končily na zpoplatněných webech v zahraničí a u privátních zahraničních klientů.

Podle policie si privátní zákazníci na webových stránkách buď vybrali nafocené dítě, nebo požadovali určitý typ a věk dítěte a k tomu vyzývavé oblečení a sexy polohy.

„Nejednou kromě finanční zálohy zákazník zaslal i prádélko, plavky, či obleček, ve kterém mělo být dítě fotografováno či natáčeno, s jeho postupným odhalováním," uvedla policejní mluvčí. Dodala, že při domovních prohlídkách a dalších procesních úkonech kriminalisté zajistili i obrovské množství dat.

Poškozené děti kriminalisté vyslýchali ve speciálních místnostech uzpůsobených pro výslechy zvlášť zranitelných obětí. Za dětmi, které nebyly z regionu východních Čech, dojížděli.

Soud na obviněné uvalil vazbu. Hlavnímu organizátorovi hrozí až patnáctileté vězení, zbylí tři by mohli být odsouzeni až k deseti letům vězení.

„Tak rozsáhlou a propracovanou síť distributorů a odběratelů, zasahující do několika dalších států, královéhradečtí kriminalisté nepamatují," podotkla policejní mluvčí Ivana Ježková.

Podle policie vyšetřovací spis obsahuje 108 šanonů a 25 tisíc stran textu a dalšího důkazního materiálu. Pro spisový materiál musela být vyhrazena větší kancelář, další kancelář zabraly důkazní materiály, jako například dětské prádlo, plavky a jiné kostýmy, ve kterých byly děti fotografovány či natáčeny.