Podle místních občas zašli s kárkou pro dřevo do lesa nebo s kanystrem pro vodu. Někdy si vyrazili s karavanem na výlet. Sousedé si vybavují, že možná měli dokonce karavany dva.

„Vůbec nijak se neprojevovali. Loni kolem Vánoc staršímu z Dubských utekla žena a nechala mu tu dvě děti. Od té doby asi trochu blbnul, ale nikdy jsme tu s nimi žádné konflikty neměli. Byli spíše uzavření," popsal Deníku jeden ze sousedů.

Kdo by to byl do nich řekl? Nikdo…

Proto zpráva o tom, že minimálně dva členové této rodiny byli obviněni z násilného odvlečení a znásilnění osmnáctileté dívky z Řídelova na Jihlavsku, byla pro obyvatele Domamilu těžko uvěřitelná.

„Nic takového bych do nich neřekl. Nevšiml jsem si, že by se chovali nějak nepřátelsky, nebo dokonce násilně. Něco ale udělat museli, protože před časem jejich dům prohledávala policie," vzpomněl si jiný ze sousedů.

„Byl jsem u toho jako nezaujatá osoba. Prohlídka trvala si dvě hodiny. Víc k tomu říci nemohu. Všichni jsme tím byli překvapeni, protože jsme od lidí nezaznamenali žádné stížnosti. S touto rodinou jsme ale ani jako obec neměli žádné problémy," konstatoval starosta obce Radek Menčík.

Skromný domek v Domamilu koupila rodina Dubských zhruba před dvěma lety. Od policejní razie je prázdný.

Třiapadesátiletý majitel domu Josef Dubský a jeho třicetiletý syn téhož jména jsou od poloviny srpna ve vazbě. Nikdo z ostatních pěti členů rodiny včetně dvou dětí se od té doby v domě neukázal.

Děti jsou podle místních nejspíš v péči úřadů. Za mřížemi měl skončit ještě další, zhruba padesátiletý muž. A i ten je údajně příbuzným Dubských.

Dívku proti její vůli naložili do auta

Trojice mužů je obviněna z toho, že 15. srpna kolem páté hodiny odpoledne zastavila se svým autem a obytným karavanem na zastávce v Řídelově na Jihlavsku, kde osmnáctiletá Michaela čekala na příjezd autobusu. Bylo to jen pár minut předtím, než autobus, v němž seděl přítel dívky, přijel.

Muži se Michaely zeptali, jestli s nimi nechce jet, a když jim řekla, že ne, tak ji měli proti její vůli naložit do auta a odvézt.

Dívka po sobě na místě zanechala odhozenou botu a sluchátka. Našel se také dívčin mobilní telefon. Ten zřejmě zahodili únosci, aby je nebylo možné lokalizovat. V noci se pak ubytovali v autokempu Lučina na Hodonínsku.

Rodina i policie začaly okamžitě dívku hledat. Od začátku totiž bylo podezření, že mohla být unesena. To se potvrdilo hned druhý den. Dívce se totiž v nestřežený okamžik podařilo brzy ráno z karavanu utéct a vyhledat pomoc.

„Měla strach a byla zraněná. Zavolali jsme policii," popsala Deníku recepční z autokempu. Policisté byli na místě během chvíle a osádku auta s karavanem velmi rychle pochytali.

Případ začali vyšetřovat kriminalisté z Hodonína. Všichni tři muži byli tehdy obviněni ze zločinu znásilnění a Okresní soud v Hodoníně je poslal do vazby.

Karavan z autokempu Lučina zmizel asi dva dny poté. Měl si pro něj přijet příbuzný za asistence policie.

Dívce i její rodině v současné době pomáhá náročnou životní situaci zvládat Bílý kruh bezpečí.

Spis mají kriminalisté z Kraje Vysočina

Nyní však už případ nevyšetřují policisté z Hodonína, ale kriminalisté z Vysočiny. Ti celý spis od kolegů z jižní Moravy převzali.

Podle informací Deníku totiž kriminalisté vůči trojici mužů rozšířili obvinění pro trestný čin zbavení osobní svobody (únosu) a další. Vzhledem k tomu, že dívka byla unesena na území Kraje Vysočina, spadá případ do kompetence policie na Vysočině.

Informaci o převzetí případu potvrdil kriminalista Pavel Kubiš z oddělení vražd i státní zastupitelství.

„Mohu potvrdit, že jsme nad celým případem převzali dozor. Až do skončení vyšetřování nebudeme k případu poskytovat žádné bližší informace," uvedl pro Deník Jiří Morava z jihlavské pobočky Krajského státního zastupitelství v Brně.

Podle informací Deníku se navíc kriminalistům podařilo vypátrat dívku, která se měla stát v červenci terčem pokusu o únos z parkoviště u obchodních domů Albert a Lidl v Znojemské ulici v Třebíči. Policie tehdy zveřejnila informaci, že neznámý muž měl chytit za ruku asi osmnáctiletou dívku, která místem procházela. Dívka se naštěstí muži vysmekla a utekla.

Policie tehdy po dívce intenzivně pátrala a žádala o pomoc i veřejnost. Jak pátrání dopadlo, už ale nesdělila. Podle informací Deníku se mladá dívka tehdy s incidentem svěřila pouze matce. Kriminalisté se domnívají, že i tento pokus o únos může mít na svědomí někdo z obviněných mužů. Vzhledem k přísnému informačnímu embargu ale nechce policie informace Deníku komentovat.

„Nemohu to potvrdit, ani vyvrátit," uvedl státní zástupce Morava.

Podivná žena s dětmi? To byla exmanželka

O okolnostech zmizení dívky z Řídelova a jejího únosu informoval jako první Deník jen pár dní poté, co se dívka našla. Už tehdy se objevily informace, že s trojicí mužů v době únosu cestovala v autě také podivná žena s dvěma dětmi. Deníku se nyní podařilo zjistit, že jde o bývalou manželku Josefa Dubského staršího.

Žena podle svědků jevila známky mentálního postižení. Děti (dva chlapci) jsou Josefa Dubského staršího a má je s jinou mladší ženou, která od něj loni utekla.

Podle sousedů z Domamilu šlo z hlediska vztahů o trochu zvláštní rodinu. V malém domku bydleli všichni společně kromě matky Josefa Dubského staršího (ta později také odešla) a jeho syna ještě bývalá a současná manželka Dubského staršího a jejich dvě děti. Celkem sedm lidí.

Deník navíc zjistil, že se rodina často stěhovala. Vystřídala několik trvalých pobytů po celé republice. Většinou se uchylovala na venkov, kde vždy koupila a zase prodala starší dům.

Do Domamilu se rodina přistěhovala z Velkých Opatovic-Bezděčí na jižní Moravě. Předtím Dubští bydleli ve Strunkovicích nad Blanicí na Prachaticku. Tam přišli v roce 2003 z Čejetic na Strakonicku, kde žili ještě za minulého režimu v pronájmu a pracovali v bývalém JZD.

Důvod jejich častého stěhování není jasný. Místní ve všech obcích si rodinu pamatují a nemají k nim negativní výhrady. Všichni se shodují, že šlo o uzavřenou rodinu, která se spíše stranila veřejného života. Problémy s nimi ale nikde nebyly. Snad jen v Čejeticích, kam přišli začátkem 90. let z Hanušovic na Šumpersku (kde žili za minulého režimu) si pamatují, že si měli občas přilepšit drobnými krádežemi v JZD.