Aleš Landsman, pracovník v Jihlavě sídlícího Energetického regulačního úřadu (ERÚ), před krajským soudem uvedl, že s kolegy vedli spor o to, zda jsou zařízení dokončena natolik, aby licence dostala. Obdržela je 31. prosince 2010, čímž jejich majitelé získali výhodnější výkupní ceny za vyrobenou energii. Od 1. ledna 2011 se ceny prudce snížily.

Elektrárny patří synům miliardáře Zdeňka Zemka staršího, který ovládá firmu Z group steel holding. Licence dostaly jen pár hodin před tím, než se dramaticky změnily výkupní ceny energie ze solárních elektráren. Landsman byl jedním ze tří pracovníků ERÚ, kteří tato zařízení 31. prosince 2010 kontrolovali. Soudu řekl, že obě elektrárny byly hotovy, s kolegy odhalili dílčí nedostatky, které podle něj nebránily udělení licencí.

Zároveň ale uvedl, že s kolegy vedli diskusi o tom, zda je udělit kvůli potížím s kabeláží. Nakonec ale úřad licence vydal. Policie dospěla k závěru, že se tak stalo předčasně. Elektrárny jsou v provozu. Spis uvádí, že zatím vzniklá škoda se odhaduje na tři sta milionů korun. Za dvacet let by mohla škoda dosáhnout dvou miliard korun.

Vedle Ladsmana vypovídal také správce elektráren Antonín Hamerle. Uvedl, že jejich výstavbu ztěžovaly v prosinci 2010 silné mrazy a také zloději kabelů.

Krátce před Vánocemi 2010 se konala první kontrola elektráren pracovníky ERÚ. Kvůli nedostatkům licence neudělili. Zemek starší si ale pak vymohl, aby se konala ještě jedna kontrola úředníků, a to v poslední den roku 2010.