Pstruh103, to je na internetu přezdívka dvaadvacetiletého Petra Jelínka z Jihlavy. Na serveru youtube.com má vlastní videoblok, který sledují desítky tisíc lidí. Některá jeho nejsledovanější videa mají i 150 až 300 tisíc odběratelů. Úspěšnost youtubera se ale neměří jen počtem fanoušků a sledovaností, ale i vlivem, který jeho videa na lidi mají. Vyjadřování na veřejnosti tím pádem nepřináší jen zábavu a peníze, ale i zodpovědnost.

Petr Jelínek je prvním youtuberem, který na Vysočině skončil před soudem. Trestní oznámení na něj podala žena, která provozuje psychologickou poradnu, jejíž součástí je i takzvaná vaginální terapie. Jelínek její podnikání v jednom ze svých videí označil za nehorázně předražené a počastoval ji, stejně jako ženy, jež službu využívají, oplzlými vulgarismy. Policie nakonec Jelínka obvinila z hrubé neslušnosti a tento týden byl Okresním soudem v Jihlavě nepravomocně odsouzen za výtržnictví k šesti měsícům s podmínkou na jeden rok. Hrozil mu až dvouletý trest.

Bude mít tento případ vliv na vaši další tvorbu?

Na základě této skutečnosti jsem svou tvorbu změ-nil už před půl rokem. Začal jsem být mírnější a chovám se slušně. Bohužel svoboda slova už není tam, kde byla v roce 1990, kdy v televi- zi vznikaly takové pořady jako Česká soda. Tehdy šlo o opravdu drsný černý humor a nikdo proti tomu nic nenamítal. Kdyby nyní něco podobného někdo natočil, tak by přišel neskutečný počet trestních oznámení. Lidi dnes nemají co dělat, proto podávají trestní oznámení jen na základě toho, že se jim něco nelíbí, ačkoli je to přímo nezasahuje.

U soudu ale nešlo o to, že by-ste nemohl vyjádřit svůj názor, ale o formu, jakou jste to udělal. Soud mimo jiné argumentoval tím, že tvůrci jako vy by měli být vzorem pro mládež. Vaše video, kvůli němuž jste skončil před soudem, dokonce soudce označil za děsivý příklad nekulturnosti…

Vzorem pro mládež by měli být v první řadě rodiče. Ti by měli dítěti tlouct do hlavy „základy" vulgarity, kdy ji použít a kdy ne. Něco jiného je použití vulgarismů v soukromí a něco jiného ve škole či na veřejnosti.

Používáte vulgarismy úmyslně, protože počítáte s tím, že vám to přinese sledovanost?

Jde to ruku v ruce s mojí osobností a tím, jak jsem se stal známým a úspěšným. Dělám to už asi rok a půl. Známějším jsem se stal zhruba před rokem. Je pravda, že jsem tvorbu založil na kontroverzi. Dobrý příklad je hudebník Řezník, také byl souzen za černý humor ve videu, když upaloval bezdomovce, přitom to byl pouhý song, hudba pro vybrané publikum. Ani já nejsem odpovědný za to, kdo moje videa sleduje. Dnes už ale vím, že nepotřebuju lidi šokovat, abych byl sledovaný. Když si pustím některá svá starší videa, tak musím uznat, že se na to nedá moc koukat. Došel jsem k sebereflexi.

Autocenzuře?

Musím víc přemýšlet o tom, co říkám i o čem budu mluvit. Pokud mám například hodinová videa, kde odpovídám na dotazy, v takovém případě je kontrola nad tím, co říkám, náročnější. Když se například někdo zeptá na fašismus a zda Hitler udělal něco správně, tak můžu zmínit, že každý člověk je zlý a hodný a mne mohou hned odsoudit za propagaci fašismu.

Jak dlouho vám trvá vytvořit jedno videa a jak často tvoříte?

Dá se říci, že tvořím denně. Příprava trvá různě dlouho. Někdy je to den, někdy tři dny. Samotné video natáčím dvacet až třicet minut s tím, že potom ho musím upravit v počítačovém programu. Nakonec z toho vznikne asi dvanáctiminutový produkt.

Co vás inspiruje?

Snažím se stále vytvářet nějaký obsah pro komunitu, být věrný fanouškům. Pak jsou to samozřejmě peníze, protože je to slušný přivýdělek. Peníze dostávám za počet zobrazených reklam. Měsíčně to dělá mezi deseti až patnácti tisíci korunami. Díky tomu můžu říct, že si vydělávám nadprůměrně a můžu se v životě považovat za úspěšného člověka.

Proč jste tedy odmítl domluvit se s poškozenou u soudu na finančním vyrovnání?

Sedm set tisíc korun, které požaduje, je třetina ceny domu, který si chci kupovat, takže to by mé plány se splácením zdrželo. Podle mne je to navíc extrémní trest, protože mohu dokázat, že problematické video sledovalo převážně 99 procent mužů, přičemž činnost poškozené, kterou jsem kritizoval je zaměřena především na ženy. Poškozené jsem se omluvil dopisem i osobně v soudní síni.

Myslíte si, že vaše názory ovlivňují lidi, kteří vás sledují?

Určitě, vždycky. Protože společnost není složena pouze z inteligentních lidí, kteří by si utvářeli svůj vlastní názor, a je pro ně jednodušší vzhlížet k názoru někoho jiného. To je příklad reklamy. Společnost je hloupá a nechá se snadno manipulovat, proto se ji snažím nasměrovat k lepšímu.

Zaměřujete se třeba i na témata z Vysočiny, kde žijete?

Jsou situace, kterým se člověk nevyhne. Například se mne fanoušci ptali, co říkám na to, že malí cikáni v Jihlavě zabili plameňáka. V uvozovkách jsem je obhajoval. Ano, bylo to trestuhodné, že plameňáka zabili, ale byly to děti. Zkouší, co si mohou dovolit, kam až mohou zajít. Když jsem byl dítě, tak jsme chytili slepici a kamarád jí uřízl hlavu. Děti jsou daleko násilnější než normální dospělý člověk, který si uvědomuje hranice, ale děti morálku nemají. Je správně, že za to zaplatí rodiče, kteří za ně mají zodpovědnost.

Chystáte se natočit video, v němž se budete vyjadřovat ke zkušenosti se soudním řízením?

Ne, to ne. Mám v plánu něco jiného. Nechci to ve videích zmiňovat, abych v podstatě nedával lidem náboje. Navíc o tom nechci mluvit, protože to není žádná příjemná zkušenost, k níž bych se chtěl nějak vyjadřovat.