„Nyní žádá 400 428 korun, je v tom nasčítaných několik položek: především bolestné, dále náhrada ušlého výdělku a nemajetková újma, která spočívá ve stížení společenského uplatnění. Ta tvoří největší položku,“ ocitoval z požadavku ženy třebíčský starosta Pavel Janata.

Přiznal, že tolik zatím nikdo po třebíčské radnici za úraz na chodníku nepožadoval, nejvyšší suma, která se objevila, byla 70 tisíc korun.

Koupaliště Polanka. Ilustrační foto
Polanka je konečně otevřená

„Dosud jsme všechny spory, které došly až k soudu, vyhráli. Bylo jich ovšem jen několik, ty případy se objevují tak do pěti za zimu a jen výjimečně skončí v soudní budově,“ řekl Janata.

Obyvatelka Třebíče, o níž je řeč teď, je pevně přesvědčená, že jí peníze náleží. Její advokát už městské radě doručil předžalobní výzvu k zaplacení, radní to ale minulý týden odmítli. Dospěli k závěru, že město neporušilo žádné své závazky a povinnosti ohledně zimní údržby. „Ke stejnému závěru dospěla i pojišťovna, která nás pro takové případy pojistila,“ upřesnil starosta Janata.

A jaké částky tvoří konečný součet více než 400 tisíc korun? Například soudní znalec vyčíslil nemateriální újmu na zdraví na skoro 322 tisíc korun. Ušlý výdělek pak činí 30 tisíc korun.

K případu došlo 3. února 2017 na sídlišti Hájek v ulici Kpt. Nálepky v půl jedné po poledni. Žena zdůrazňuje, že chodník byl tehdy v katastrofálním stavu.

„Zjistili jsme si a uvedli jsme v odpovědi té paní, že sníh padal tři dny před jejím úrazem. Chodník byl standardně ošetřen a potom už nedošlo k žádným povětrnostním vlivům, které by měly mít vliv na zhoršení schůdnosti. Z našeho pohledu i z hlediska pojišťovny jsme zjistili, že firma AVE, která tehdy dělala zimní údržbu, nepochybila,“ řekl Janata. Podle něj je důležité zdůraznit, že zimní údržba je definovaná jako zmírnění následků povětrnostních vlivů, ne jejich stoprocentní eliminace.

Pavel Fried (na snímku vlevo) pochází z Třebíče. Zdejší zastupitelé schválil návrh, aby mu bylo uděleno čestné občanství.
Zachránila ho matka, která se Němcům hodila. Pavel Fried je čestným občanem