Matka Michala Kisiova obžalovaného z vraždy patnáctileté Petry má strach, že by její syn mohl skončit ve vězení i na doživotí. Ještě ve čtvrtek nevěděla, jestli k pátečnímu soudu do Brna vůbec přijede. Obává se, že neustojí mediální tlak. Za poslední měsíce zhubla o čtyřicet kilogramů. „Myslíte, že to není možné?" reagovala matka Michala Kisiova, která má jiné příjmení než její syn a kvůli okolí i práci chce zůstat v anonymitě.

Budete u soudu?
Během čtvrtka se od paní advokátky dozvím, zda je moje návštěva u soudu nutná. Pakliže ne, tak tam nepojedu. Se synem máme všechno řečeno. Podporu v nás určitě má, takže naší případnou nepřítomnost nebude vnímat, jakože jsme se na ně vykašlali. Je to ale jen proto, že nejsem v takovém stavu, abych ustála mediální tlak.

Pokud byste k soudu jela, našla byste sílu promluvit s matkou Petry?
Problém bych s tím neměla. Uvědomuji si, že se něco takového nedá nijak odčinit ani odpustit. Já se cítím odpovědná za určité věci, ale ani její výchova nebyla ideální. Kde je její zodpovědnost?

A jakou cítíte zodpovědnost vy?
Vyčítám si spoustu věcí. Mohla jsem se jako rodič chovat jinak. Mohla jsem něčemu zabránit. Nevím, v určitých směrech se stále obviňuji. Na druhou stranu mi spousta lidí klade na srdce, že to tak není. Jako rodič se cítím zodpovědná za to, že jsem mohla něco udělat jinak.

Chtěla byste být u rozsudku?
Je jedno, jestli tam budu, nebo ne. Větší zátěž je to pro Michala, protože jde o veřejný soud a nebude se moci vyjádřit tak, jak by chtěl, a obhájit se tak, jak by potřeboval. Veřejnost ho v tom může blokovat, protože by mohla nějaké jeho vyjádření pochopit všelijak. Vyjádřit se k dané situaci bude pro něj velmi složité.

Víte, jestli bude u soudu váš syn vypovídat?
Vím, ale nebudu se k tomu vyjadřovat. Někde už proběhlo, že mluvit chce. Některá tvrzení jsou postavená hlavně proti němu s cílem, aby se ostatní očistili.

Proč si podle vás tehdy Michal zavolal na pomoc právě Zavřela s Doležalem?
To nevím, nechápu to. Asi jim byl v danou chvíli blíž a vnímal je jako kamarády. Ale kamarádi to nebyli. Obklopil se špatnými lidmi, proto se dostal tam, kam se dostal.

Odpustila jste svému synovi?
Ani já nemohu svému synovi jeho chování odpustit, ale je to můj syn. Musím fungovat jako rodič a matka. Neodpustila jsem mu, ale ani jsme ho nezavrhla. K určitým věcem budu ve výchově svých dalších dětí postupovat tvrději.

Kdy jste se synem mluvila naposledy?
Minulý týden.