Mladíci obžalovaní z mimořádně brutální vraždy patnáctileté dívky z Jihlavy od chvíle, kdy je eskorta přivedla do soudní síně, vytrvale hleděli do země a nedali na sobě znát sebemenší emoce. Pohledy nevěnovali ani několika svým příbuzným, kteří průběh odvolacího soudu sledovali. Na dotazy předsedy senátu odpovídali jednoslovně a nechtěli se k ničemu vyjadřovat.Vše ponechali výhradně na obhájcích.

Intenzivní škrcení

Nižší trest se pro Michala Kisiova snažila získat advokátka Klára Slámová. Upozorňovala na to, že další pachatel Tomáš Zavřel se na vraždě dívky také velmi aktivně podílel.

„Můj klient sice celý děj odstartoval tím, že děvče vyhodil z okna. Pak ho ale Zavřel do telefonu informoval o tom, že o všechno ostatní se už postará sám. Byl mu rovnocenným partnerem a motivoval ho k dokončení vraždy. V závěru dívku intenzivně škrtil. Kdyby nebylo Zavřela a Doležala, tak k vraždě nemuselo dojít," tvrdila Slámová s tím, že Kisiov má čistý trestní rejstřík a v době spáchání trestného činu mu bylo pouze 19 let.

O mírnější trest pro Tomáše Zavřela bojoval jeho obhájce Zdeněk Kratochvíl. Snažil se senát přesvědčit o tom, že se mladík svědectvím, které později policii poskytl ve vazební věznici v Brně, zasloužil o objasnění pokusu vraždy prodavačky v Jihlavě.

„Sdělil policii závažné informace a díky nim pak byl pachatel ustanoven," poznamenal Zdeněk Kratochvíl.

Odvolání si podala také státní zástupkyně. Požadovala uznat dalšího z pachatelů Jakuba Doležala vinným nikoli z nadržování, ale za napomáhání k vraždě.

„Nezabránil trestnému činu ani jej neoznámil. Všemu přihlížel a později uklízel tělo i veškeré stopy," zdůraznila Jarmila Večeřová. Pro Kisiova žádala stejný trest, pro Zavřela však přísnější. Žádný z trojice mladíků nevyužil možnosti se k odvolání ještě před vynesením rozsudku vyjádřit, nechali pouze mluvit své obhájce.

Zvlášť surově

Senát Vrchního soudu pak o dva roky zpřísnil původně 22letý nepodmíněný trest pro Tomáše Zavřela. S vyšším trestem odcházel také Jakub Doležal. Místo původních dvou let stráví ve věznici čtyři. Naopak pro Kisiova zůstal trest stejný, za mřížemi stráví 25 let.

„Vraždu spáchal zvlášť surovým způsobem. Dívka desítky minut trpěla nesnesitelnou fyzickou bolestí, trpěla i psychicky. V trýznivých bolestech vnímala, že se nad ní domlouvají, jakým způsobem ji usmrtí. Navíc se jednalo o teprve patnáctileté děvče," pozastavil se nad brutalitou pachatelů předseda senátu Vladislav Šlapák s tím, že tresty jsou nyní pro všechny mladíky přiměřené.

Rodičům a bratrovi poškozené musejí Michal Kisiov a Tomáš Zavřel společně zaplatit 650 tisíc korun jako odškodné.

Jak se vražda udála?

Mimořádně brutální vražda se stala loni v polovině března v bytě v Jihlavě. Patnáctiletou dívku měl Michal Kisiov vyhodit z okna poté, co mu po souloži řekla, že ho udá na policii kvůli znásilnění. Pád z výšky 11 metrů však děvče přežilo. Mladík ji odnesl zpět do bytu a mobilem přivolal Zavřela a Doležala, aby mu pomohli. Společně ji pak škrtili kabelem od počítače, Michal Kisiov jí měl šlapat po hrudníku. Nakonec poškozenou uškrtil Tomáš Zavřel textilním opaskem. Jakub Doležal po celou dobu všemu přihlížel a později pomáhal s úklidem těla a stop. Trojice tělo zabalila do prostěradla a vhodila do kontejneru. Po dívce pátrala několik dnů policie, ostatky se později našly na skládce.

Tresty

Michal Kisiov – původně 25 let, trest potvrzen

Tomáš Zavřel – původně 22 let, nyní 24 let

Jakub Doležal – původně 2 roky, nyní 4 roky