Případ známý jako kauza Budínka pro policii definitivně končí. „Dnes bude vydáno usnesení o ukončení vyšetřování, které bude současně přeloženo do němčiny a zasláno všem poškozeným do Německa. Dá se říci, že případ pro nás vydáním tohoto usnesení končí," řekl v pátek Deníku hlavní vyšetřovatel případu Michal Laška.

Pozůstalí po obětech údajného poválečného masakru v roce 1945 se proti usnesení mohou ještě odvolat, ale nikdo z policistů ani státního zastupitelství to nepředpokládá. Michal Laška nechtěl výsledky vyšetřování komentovat. „Podávání informací si v tomto případu vyhradilo Krajské státní zastupitelství v Brně. Na něm bude záležet, kdy a jak bude výsledky vyšetřování veřejně prezentovat," podotkl kriminalista Laška.

Podle informací Deníku ale kriminalisté případ uzavřeli jako hromadnou vraždu. Pachatel či pachatelé zůstanou neznámí. Kriminalisté v závěrečné zprávě odkazují na svědectví pamětníků, kteří popsali, jak tehdejší členové Revolučních gard vzali spravedlnost do vlastních rukou a náhodně vybranou skupinku lidí dovedli na louku Budínka, kde je postříleli a umlátili rýči či lopatami.

V srpnu 2010 kriminalisté vykopali hromadný hrob na Budínce a o rok později našli další troje ostatky v dobronínské lokalitě U Viaduktu. Letos v září se konal pietní akt za účasti pozůstalých z Německa na Ústředním hřbitově v Jihlavě, kde byly do společného hrobu uloženy ostatky dvanácti obětí. Pozůstatky třinácté oběti byly uloženy do zvláštního hrobu, protože se je nepodařilo identifikovat.