U aut zaparkovaných na náměstí ulámal zpětná zrcátka, poškodil čelní sklo a karoserii. Georgiev vše stihl během pouhé půlhodiny 27. září mezi půl osmou a osmou večer. Majitelům aut způsobil škodu přes sto tisíc korun.

Bulhar stanul před soudem už po měsíci a čtyřech dnech. Do soudní síně byl přiveden vězeňskou eskortou rovnou z vazby, kde skončil poté, co byl ještě týž večer dopaden. Pelhřimovský soudce Jiří Zach neměl pro jeho výtržnosti vůbec žádné pochopení. Po vyslechnutí svědků a přehrání záznamů z kamer uznal Antoniho Georgieva vinným z přečinů poškozování cizí věci a výtržnictví. Přestože státní zástupce pro cizince navrhoval pouze trest vyhoštění a zaplacení škody, soud ho kromě toho poslal na pět měsíců do vězení. Ze země byl vyhoštěn na šest let a poškozeným musí zaplatit necelých pětatřicet tisíc korun.

„U obžalovaného jsem nenašel žádné polehčující okolnosti," konstatoval sudce Jiří Zach v odůvodnění rozsudku.

Rozsudek zatím není pravomocný. Obžalovaný i státní zástupce ještě případné odvolání zváží. Georgiev zůstává ve vazbě.

Georgiev odmítl u soudu vypovídat. Soudce proto musel přečíst jeho vyjádření z policejního protokolu. 
V něm uvedl, že ten den se od rána pohyboval v Humpolci po parku a pil pivo.

„Vypil jsem asi čtyři piva, procházel jsem městem a pak mne z ničeho nic sebrala policie. Auta jsem nepoškodil, kdybych to udělal, tak bych si to pamatoval," uvedl Georgiev.

Jenže minimálně dva svědci cizince usvědčili v soudní síni, když na něj ukázali poté, co se žalobce zeptal, zda je to on, kdo jim auta poškodil.

„Je to on. Viděl jsem ho jasně, jak mi kopl do auta, když jsem projížděl náměstím. Poničil mi zpětné zrcátko. V ruce tehdy držel plastovou láhev," uvedl jeden ze svědků.

Další viděl Bulhara, jak hází dlažební kostky na fasádu hotelu Kotyza.

„Přijel jsem tehdy do kanceláře. Pak jsem všiml, že mám poškozené auto a slyšel jsem nějaké rány. Uviděl jsem člověka, jak hází dlažební kostky na fasádu hotelu. Šel jsem za ním, ale utekl. Z hotelu vyšli hosté i zaměstnanci. Zavolali jsme policii a ta ho o něco později zadržela. Vznikla mi škoda osmnáct tisíc korun," uvedl další svědek.

Soud jako důkaz použil i záznamy z kamer, na nichž je zachycen pohyb obžalovaného na náměstí v době činu. Jenže obhájce se snažil soud přesvědčit, že jde o nepřímé důkazy a kromě jednoho svědka, kterému Georgiev kopl do auta, ho nikdo poškozovat auta neviděl. Obhájce navíc přišel s hypotézou, že kontakt s jedoucím autem nebyla výtržnost, ale dost možná dopravní nehoda. Soudu pak navrhl, aby byl jeho klient obžaloby zproštěn.

Jenže soudce Jiří Zach naopak obžalovanému cizinci vytkl jeho zarputilý postoj i přes jasné důkazy a upozornil ho, že kdyby se přiznal, nedostal by nepodmíněný trest.

Ubytování si hledal, stejně tak i práci

Antoni Georgiev už byl v České republice jednou odsouzen. U Okresního soudu v Kladně dostal před dvěma lety podmínku za výtržnost.

V Jihlavě byl nedávno obviněn z pokusu o ublížení na zdraví, když se ve městě popral se spolubydlícím z ubytovny.

Georgiev pochází z pomezí Bulharska a Makedonie. Do České republiky přijel před dvěma a půl lety. Pracoval zde v automobilovém průmyslu a pobíral plat kolem čtrnácti tisíc čistého. Nějakou dobu bydlel i na ubytovně v Havlíčkově Brodě, kde pracoval ve firmě Futaba.

Do Humpolce přijel dva dny před ničením aut na náměstí. Tehdy podle svých slov bydlel na ulici. Ubytování si teprve sháněl, stejně jako práci.