U Okresního soudu v Jihlavě ve středu padl trest za kuriózní dopravní nehodu v Puklicích na Jihlavsku z loňského ledna. Jednadvacetiletý Lukáš Hartman dostal za přečin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti trest na jeden rok, podmínečně odložený na zkušební dobu dvou roků. Kromě toho má na čtyři roky zákaz řízení.

Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupce i obhájce si ponechali lhůtu na případné odvolání. Hartman k soudu nepřišel a poškozený Štěrba se nechtěl k rozsudku vyjadřovat.

Ldyž Lukáš Hartman vysadil opilého osmatřicetiletého kamaráda z auta, měl řidičský průkaz teprve rok. Kolem půl deváté večer před domem v Puklicích mu musel z auta před jeho domem v Puklicích pomoci, protože Štěrba se sotva udržel na nohou. Poté Hartman nasedl zpět do auta, na nedalekém parkovišti se otočil a jel zpátky.

Jenže netušil, že Štěrba domů nedošel a místo toho upadl na silnici a zůstal ležet. Hartman si ležící postavy nevšiml včas a kamaráda přejel. Petr Štěrba bojoval v nemocnici o život. Měl vážná zranění hlavy včetně mozku a poraněný hrudník. Nehodu přežil, ale skončil jako invalidní důchodce. Zdravotní problémy má dodnes, kvůli tomu přišel i o řidičský průkaz.

Zapité důkazy

Lukáš Hartman skončil před soudem. Původně byl obžalován z toho, že řídil pod vlivem alkoholu. To mu ale soud neprokázal. Nehodu totiž začali policisté vyšetřovat až s odstupem několika hodin. Hartman po nehodě odešel do hospody, kde si dal panáky a pivo. Ještě zavolal kamarádovi, aby jeho auto odvezl z místa nehody.

Policisté Hartmana vypátrali v hospodě. Když mu dali dýchnout, naměřili mu přes dvě promile. Hartman se u soudu hájil tím, že pil až po nehodě. Svědci byli na jeho straně a ani znalecký posudek nebyl dostatečným důkazem, že Hartman řídil opilý.

„Jestli byl obžalovaný, či nebyl v době nehody opilý, je na úrovni spekulací. V případě pochybností musí soud rozhodovat ve prospěch obžalovaného," uvedla v odůvodnění rozsudku soudkyně Dagmar Koutníková Trnková. Podle ní se ale Hartman choval po nehodě zvláštně.

„Na situaci reagoval neadekvátně. Celé to zavání tím, že odchodem z místa nehody chtěl zastřít to, že byl pod vlivem alkoholu. Něco jiného je, si to myslet, a něco jiného to dokázat," uvedla soudkyně.

Lukáš Hartman si podle soudu musel být vědom rizika. Měl počítat s tím, že když u silnice vysadil silně opilého kamaráda, ten se tam může ještě pohybovat.