Oba muži se seznámili přes erotický seznamovací portál a dohodli se, že se Tomáš P., jenž byl tehdy knězem v želivském klášteře na Pelhřimovsku, přijede za Michalem P. (42) na Chebsko. V srpnu 2021 skutečně dorazil do malé obce na západě Čech.  A tam se muži začali věnovat drsným hrátkám. „Poškozený se svlékl do naha, lehl si na stůl. Obžalovaný na něm provedl řez v prostoru nad kořenem penisu a řez v levé polovině šourku, při kterém poškozenému odebral levé varle, s nímž naložil nezjištěným způsobem. Tím mu způsobil viditelnou a nevratnou změnu pohlavních orgánů,“ uvedla předsedkyně soudního senátu Lucie Bočková. Dodala, že kněz poté odešel, aniž by se staral o zdravotní stav poškozeného. Tomu se po několika dnech rána zanítila a musel být převezen zdravotnickou záchrannou službou do nemocnice v Karlových Varech, kde byl hospitalizován a operován.

U soudu Tomáš P. skoro nepromluvil, jen potvrdil, že dohodu o vině a trestu uzavřel dobrovolně. Za zločin neoprávněného odebrání tkání a orgánů mu hrozilo vězení na pět až dvanáct let, vyvázl ale s mnohem mírnějším tříletým trestem, který mu senát podmíněně odložil na zkušební dobu čtyř let. Zároveň mu bylo uloženo ochranné sexuologické léčení v ústavní formě, státu propadly jeho skalpely, peány, nůžky a další chirurgické vybavení a zdravotní pojišťovně musí vyplatit 50 tisíc korun. Michal P., který chtěl odškodné ve výši 300 tisíc korun, byl odkázán na řízení ve věcech občanskoprávních. Podle soudu totiž sám komunikoval na seznamce s jinými muži o tom, že by si varle mohl nechat dobrovolně uříznout. To, že šel soud pod spodní sazbu, vysvětlila soudkyně tím, že bylo uloženo i léčení. „V tomto případě je možné snížit trest. Ten považujeme za dostačující,“ uvedla Bočková.

Noví příslušníci Městské policie Plzeň složili 28. října do rukou primátora Romana Zarzyckého slib.
OBRAZEM: Noví příslušníci Městské policie Plzeň složili slib

Tomáš P. nechtěl verdikt po konci líčení komentovat, vyjádřil se ale jeden z jeho advokátů Jaroslav Marek. „Klient nikdy nezpochybňoval, že se účastnil jednání, které mu je kladeno za vinu, že se sešel s poškozeným a že v rámci jejich setkání došlo k odebrání varlete. Jednání lituje. Sám dobrovolně již v březnu nastoupil ochrannou sexuologickou léčbu, ve které pokračuje. Rodině poškozeného se omluvil a nabídl jim satisfakci,“ řekl Marek. Dodal, že se Tomáš P. k předchozí profesi téměř jistě nevrátí.

Rozsudek je pravomocný,