„Hodinu po nedělní půlnoci museli pracovníci záchytky vyhlásit takzvaný stop stav. Důvodem bylo naplnění kapacity záchytky," vysvětlil Martin Málek, mluvčí firmy Služby města Jihlavy, která záchytnou stanici provozuje.

Na záchytce, která za běžných okolností může ubytovat osm lidí, v tu chvíli nocovalo již jedenáct alkoholem paralyzovaných lidí. „Při snášenlivosti opilců zde lze umístit naráz až dvanáct lidí. Více lidí už nebylo možné o víkendové noci zachytit z důvodů vysokých hladin alkoholu u zachycených osob a jejich následné agresivity," vysvětlil Málek.

Prvním sobotním zachyceným byl hodinu po poledni muž s více než třemi promile alkoholu, který napadal lékaře v brodské nemocnici. Dvě a půl promile měl o tři hodiny později muž, který se válel na chodníku ve Žďáře nad Sázavou.

V šest hodin večer pak na jihlavskou záchytku přibyli hned tři agresivní mladí muži, kteří se vydali fandit na hokejový zápas mezi Třebíči a Českými Budějovicemi. Jeden z nich měl v dechu víc než tři promile alkoholu, dva další příliš nezaostali.

Tři promile měl také muž z Jihlavy, který v opilosti vyhrožoval sebevraždou. Před devátou večer pak přijel další muž z Třebíče, který budil veřejné pohoršení. Dvě hodiny před půlnocí pak na záchytce ubytovali devatenáctiletého mladíka z Jihlavy, který se v opilosti pokusil o sebevraždu.

Tři promile měl také muž, jehož přivezli havlíčkobrodští policisté proto, že spal v autě na silnici.

Jedinou ženu, která strávila noc na neděli na záchytce, přivezli zdravotníci z urgentního příjmu v nemocnici s více než dvěma promile kvůli tomu, že v opilosti ohrožovala vlastní zdraví.

Posledním opilcem, který se na záchytku ještě vešel, byl mladý muž, který se dvěma promile rozhazoval popelnice v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku. „Té noci musela záchytná stanice odmítnout ještě další tři lidi dva měli být z Jihlavy, jeden z Ledče nad Sázavou. Tuto záležitost si musela už řešit sama policie a umístit opilce například do policejních cel," doplnil Málek.

Naposled byla jihlavská záchytky plná až „po střechu" v noci na 24. srpna. „Tehdy na záchytce nocovalo devět opilců a tenkrát pro jejich velkou agresivitu také nebylo možné jich umístit víc," upřesnil Málek.

Noc na záchytce stojí čtyři tisíce korun a cena je stejná pro české občany i pro cizince. Od začátku roku bylo na jihlavské záchytce, která je jediná v kraji, zachyceno už 221 lidí.