Začíná podzimní období, kdy chataři opouštějí svá letní obydlí a vracejí se do tepla domovů. To ovšem nahrává do karet zlodějům, kteří si přesně dokáží vytipovat místo a čas, kdy majitelé ze svých chat odcházejí.

Minulý rok byly podle policejních statistik na Vysočině v tomto období průměrně vykradeny čtyři chaty týdně. Celkově bylo takto poškozeno 214 chat či rekreačních objektů, čímž vznikla škoda přes tři miliony korun.

„V současném a nadcházejícím období se riziko vloupání do rekreačních chat zvyšuje. Chatové oblasti se nyní staly opuštěnými a majitelé je navštěvují jen velmi zřídka," uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Vloupání hrozí až do konce jara

Letos už bylo policií zjištěno 158 vloupání do víkendových chat a soukromých objektů. V prověřování stále zůstává 29 případů. Vzniklá škoda už přesáhla tři miliony, a to ke konci srpna. Hlavní žně chatových lupičů tedy ještě nezačaly. Období, kdy jsou vloupání častá, začíná právě v říjnu a pokračuje přes celou zimu až do konce jara. I letos jich ale bylo nejvíce spácháno na začátku roku. Z celkového počtu vloupání za letošní rok se jich podle policejních statistik udála většina, a to 121, k poslednímu červnu.

Jednoho pachatele, který v tomto období provedl více vloupání, se policistům podařilo dopadnout v srpnu. „Krádeží se dopouštěl v době od dubna do poloviny srpna, a to zejména v okolí Třeště, Polné a v jednom případě v obci u Jihlavy," uvedla mluvčí Kroutilová a dodala, že tento pachatel sedmi vykradenými objekty způsobil škodu téměř devadesát tisíc korun.

Ale zloděj nemyslí vždy jen na peníze. „V některých případech si v chatě pachatel zatopí nebo během svého pobytu v objektu využívá různé elektrospotřebiče, které pak ale při odchodu nechá zapnuté a v důsledku toho leckdy dojde k požáru a zničení celé chaty," podotkla Kroutilová.

Policisté se snaží chaty preventivně kontrolovat po celý rok. Například letos v lednu byla na Jihlavsku uspořádána velká pátrací akce. Té se během dvou dnů zúčastnilo kromě policistů i několik psovodů.

Byla zkontrolována hlavně ta místa, kde v minulosti k vloupáním už došlo, nebo kde je velké riziko krádeže. Jak uvedl Petr Hnízdil, zástupce vedoucího územního odboru, tyto akce se v minulosti velice osvědčily: „Při poslední takovéto příležitosti se nám podařilo dopadnout pachatele přímo v chatě, do které se vloupali. Akce má i preventivní charakter. Každá zkontrolovaná chata byla policisty označena letáčkem o provedené kontrole."

Uzamknout chatu, uklidit nářadí

Policisté majitelům doporučují, aby si ve svých chatách nezanechávali v době nepřítomnosti cenné věci. „Zároveň je vhodné objekt opatřit elektronickým zabezpečením a mechanickými prostředky, jako je bezpečnostní zámkový systém nebo mříže a uzamykatelné okenice," udělila ty nejdůležitější bezpečnostní rady policejní mluvčí.

Dobré je zabezpečit i nářadí a další předměty, které se během prázdnin často válejí jen tak po venku. „Není dobré nechávat si u rekreačního objektu viditelně žebřík. Uklizené by měly být rovněž všechny věci, které by pachatel mohl při vloupání do chaty použít. Jedná se především o sekyry, nářadí a předměty, které je možné využít k páčení," uvedla Kroutilová.

Dále je důležité občas chatu přes zimu navštívit a všímat si zde podezřelých osob a vozidel. „Pokud dojde k vloupání do rekreačního objektu, je pro policisty důležité, aby majitel nevstupoval dovnitř, nezačal uklízet a případ neprodleně oznámil," dodala policejní mluvčí.

ANETA HRDLIČKOVÁ