Zda byl funkční, či šlo o nějakou maketu, bude zřejmé během několika dní. Kriminalisté v současné době zjišťují, jak se podezřelý nález na místo dostal a zda ho tam třeba někdo úmyslně dal. Variant je několik. Mohlo jít o výhrůžku, náhodu nebo například o nevhodný žert.

„Vzhledem k tomu, že se podezřelý předmět našel v zastavěném a obydleném území, policisté z preventivních důvodů evakuovali na nezbytně nutnou dobu několik osob z okolních domů," uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Přivolaný pyrotechnik podezřelý předmět zajistil a potvrdil, že se skutečně jedná o vojenský granát. „Na otázku, zda byl funkční, odpoví až výsledky odborného vyjádření znalce z oboru pyrotechniky, které bychom měli mít k dispozici během několika dnů," dodala Čírtková.

Deník se spojil i s dotčeným státním zástupcem. „Nebudu případ komentovat," odvětil v telefonickém hovoru Morava. Ten nikdy ve své dosavadní kariéře žádnou výhrůžku nedostal a ani nález granátu před domem jeho další pracovní povinnosti neohrozí.

Státní zástupce Jiří Morava totiž dozoruje ty nejzávažnější případy v Kraji Vysočina. V minulosti byl například u kauzy zavražděné patnáctileté studentky z Jihlavska nebo loni zastavil trestní stíhání Barbory Orlové, která v říjnu 2014 vtrhla s nožem v ruce do střední školy ve Žďáru nad Sázavou a ubodala jednoho studenta, zranila policistu a dvě dívky, které si vzala jako rukojmí.

V nejbližších měsících ho čeká hned několik závažných případů. Jeden souvisí se solárním boomem. Obžalobě ze zneužití pravomoci úředního činitele čelí bývalá pracovnice Energetického regulačního úřadu Ilona Floriánová. Podle státního zástupce způsobila svým postupem škodu za 111 milionů korun a v krajním případě jí hrozí až dvanáct let vězení.

Morava má dále na stole kauzu s Patrikem Přívarou, který měl svou družku nutit lézt do ledové řeky Jihlavy a týrat ji. Na září je také naplánováno líčení s Robertem Lichtenbergem, který v březnu 2014 zapálil auto před domem své bývalé přítelkyně v Brtnici. Soud ho loni v květnu poslal za pokus o vraždu na dvacet let do vězení, protože se ale Lichtenberg odvolal, čeká případ na nové projednání.