V Jihlavě včera pokračoval soud s náměstkem jihlavského primátora Petrem Pospíchalem (ČSSD). Ten je obžalován z poškozování cizích práv a křivého obvinění vedení psychiatrické nemocnice ze špatného hospodaření.

Státní zástupce Ivo Novák 
v závěrečné řeči pro náměstka požadoval trest odnětí svobody na osm až deset měsíců, vzhledem k Pospíchalově dosavadní bezúhonnosti navrhl podmíněný odklad na 1,5 až dva roky. Hlavní líčení bylo odročeno na úterý 29. října, kdy soudkyně Dagmar Koutníková Trnková vynese rozsudek.

Petr Pospíchal jakoukoli vinu odmítá. Podle obžaloby však v lednu 2011 pod jiným jménem na různé instituce 
a kontrolní orgány rozeslal udavačský dopis, který upozorňoval na nesrovnalosti 
v hospodaření psychiatrické nemocnice. Dopis byl podepsaný jménem jiného zaměstnance Tomáše Šindelky.

Důkazy mluví jasně

To, že autorem zmiňovaného dopisu je pravděpodobně Petr Pospíchal, u minulého líčení potvrdila znalkyně Dagmar Bartoníková. Ta také vyloučila, že by dopis psal Tomáš Šindelka nebo třetí osoba, která by například mohla napodobit Pospíchalovo písmo.

„Petr Pospíchal i nadále tvrdí, že s dopisem nemá nic společného. Výpovědi svědků, znalecké posudky, další důkazy a okolnosti, které zazněly v předchozích líčeních, mě však přesvědčují o opaku 
a o Pospíchalově vině. Jak bylo dokázáno během soudního procesu, v dopise uvedené skutečnosti o špatném hospodaření a o falšování veřejných zakázek jsou lživé, obsah dopisu lze tedy chápat jako křivé obvinění," řekl včera státní zástupce Ivo Novák.

Podle obžaloby šlo o osobní mstu Petra Pospíchala vůči zaměstnancům psychiatrické nemocnice. „Lživé informace v dopise velice negativně poznamenaly životy ředitelky Zdeňky Drlíkové, náměstkyně Marie Veselé i kontrolora Tomáše Šindelky. Tomáš Šindelka dodnes trpí psychosomatickými potížemi. Proto požadujeme od obžalovaného finanční náhradu," řekla právní zástupkyně žalující strany Hana Kameníková. Pro Zdeňku Drlíkovu obžaloba požaduje odškodnění 250 tisíc korun, pro Tomáše Šindelku 225 tisíc a pro Marii Veselou 200 tisíc.

Petr Pospíchal, který byl před nástupem do funkce na jihlavské radnici technickým náměstkem nemocnice, vinu odmítá. Celý proces chápe jako snahu očernit ho jako osobu zastávající veřejnou funkci. U soudu nechtěl nic komentovat a vyjadřoval se prostřednictvím svého právního zástupce.

„Nikdo zatím neřekl, že můj klient je jednoznačně autorem dopisů. Podle našich zjištění informace o obcházení veřejných zakázek, uváděné v dopise, nejsou lživé, ale zakládají se na pravdě. Dopis měl pouze upozornit na nesrovnalosti v hospodaření a poukázat na případné provedení dalších kontrol. Dopis samotný není trestním oznámením," zopakoval včera v závěrečné řeči Pospíchalův obhájce Milan Staněk.

ZUZANA MUSILOVÁ