Tomáš Zavřel, obviněný z vraždy patnáctileté Petry, začal ve vězení nadstandardně spolupracovat s policií. Kromě toho, že kriminalistům řekl nové informace, které dostaly do vazby Jakuba Doležala, spoluobviněného v případu Petřiny vraždy, poskytl také svědectví, díky němuž se podařilo objasnit brutální pokus o vraždu prodavačky v prodejně s dětským zbožím loni v prosinci v jihlavské Žižkově ulici. Zavřel doufá, že to pomůže snížit trest, který mu hrozí za vraždu Petry. Potvrdil to jeho obhájce Zdeněk Kratochvíl.

„Myslím, že informace, které policii poskytl můj klient, byly pro dopadení pachatele pokusu o vraždu stěžejní. Tuto skutečnost hodlám použít ve prospěch svého klienta i u soudu v Brně," řekl Zdeněk Kratochvíl. Tomáši Zavřelovi, Michalu Kisiovovi a Jakubu Doležalovi hrozí za vraždu patnáctileté dívky až výjimečný trest. Kriminalisté už vyšetřování ukončili. Všichni obvinění se v pátek ve vazební věznici seznamovali se spisem.

Případ vyřešen po osmi měsících

Pokus vraždy prodavačky v Žižkově ulici zůstával dlouho neobjasněný. Až po osmi měsících se na kriminalisty usmálo štěstí. Výrazně k tomu pomohl Tomáš Zavřel. V září policie oznámila, že se podařilo případ objasnit a obvinit šestatřicetiletého Ludvíka Rusza z Jihlavy. Podle kriminalistů to byl Ruszo, který přišel do obchodu a začal prodavačku mlátil kladivem do hlavy. Žena skončila v nemocnici. Z místa činu Rusza odvezl jednadvacetiletý Milan Trnka z Jihlavy. Ten byl obviněn pouze z pomoci k trestnému činu loupeže, protože netušil, co chce komplic udělat. Ruszo skončil ve vazbě, Trnka je stíhán na svobodě.

Jeden či druhý se zřejmě svému známému Zavřelovi o činu zmínil, nebo se to Zavřel dozvěděl z okruhu společných kamarádů. Každopádně když skončil ve vazbě, informace se mu začaly hodit.

„Já jsem se s ním o ničem takovém nebavil. Vím jen, že se Zavřel s Ruszem také znal, často se potkávali. Víc k tomu nemám co říci, protože si nehodlám dělat ještě větší zle," řekl v pondělí Deníku Milan Trnka.

Policie se nechce k těmto okolnostem vyjadřovat, protože jsou to taktické informace z průběhu vyšetřování. Navíc Ruszo nyní čeká na soud ve Vazební věznici v Brně a policisté se mohou obávat jeho msty vůči Zavřelovi.