Ten měl soudci Janu Kolbovi sdělit, jaké faktory způsobily na jaře 2014 erozní splavy cenné půdy na pozemcích Pavla Buriana. Jaroslav Čermák uvedl, že za to mohly vydatné srážky, ale také způsob hospodaření zemědělského družstva, které má pozemky v nájmu.

Znalec také upozornil, že na svažitých pozemcích pěstovalo družstvo kukuřici v řádcích po spádnici. Správně je přitom po vrstevnici, tak aby se vrchní a nejcennější část půdy nesnadněji splavovala.

Některé plochy označil v posudku za zdevastované. Ornici dále v obecné rovině přirovnal k nenahraditelné komoditě a dodal, že dva až tři centimetry vysoká vrstva se přirozeně vytváří sto, někdy i tisíc let. Finanční škodu vyčíslil řádově na tisíce až desetitisíce korun.

Tím potvrzuje tvrzení Pavla Buriana, že škody způsobilo špatné hospodaření. „Družstvo tu půdu beztrestně drancuje," řekl už dříve při jednání u soudu.

Naopak družstvo ústy svého právního zástupce Petra Pařila tvrdí, že za škody mohou prudké deště. „Je to zemědělství, neporoučíme větru, dešti," mínil.

Se závěry znalce Jaroslava Čermáka nesouhlasí a s družstvem už zadal vypracování nového posudku. Soudce Jan Kolba se však při včerejším jednání nad tímto postupem družstva, tedy žalobce, pozastavil. „Vyjadřuji určité rozpaky. Žalobce se prostřednictvím svého právního zástupce ani nevyjádřil ve stanovené lhůtě 15 dnů k původnímu posudku, který mu byl doručen už v červnu. Námitky proti němu vznesl až později a navíc den před tímto jednáním žádal o jeho odročení na pozdější dobu," divil se Jan Kolba.

Na žádost družstva už přitom jeden termín jednání odročil. Včerejší stání se totiž mělo původně uskutečnit už v polovině září. „Bohužel jsem byl nemocný, a zadání revizního znaleckého posudku se nám zdrželo. Oslovili jsme s tím Mendelovu univerzitu, ale bohužel o prázdninách s nimi bylo jednání složitější," vysvětlil Petr Pařil.

Revizní posudek družstva má být hotový do konce listopadu. Bude však záležet na soudci, jestli ho vůbec vezme v potaz.

Za šest týdnů

Faktem je, že při včerejším jednání Jan Kolba nerozhodl a jednání odročil. Pokračovat se bude za šest týdnů výslechem znalce Jaroslava Čermáka, s jehož závěry družstvo nesouhlasí.

Zda padne rozsudek, není jasné. Celý spor mezi Pavlem Burianem a družstvem z Naloučan se táhne už od roku 2013. Pětadvacet hektarů u Zahrádky tehdy koupil Burian, ovšem s tím, že pozemky byly pod nájemní smlouvou se sedmiletou výpovědní lhůtou.

Pavel Burian už dříve tvrdil, že družstvo na pozemcích hospodaří špatně a smlouva tím pozbývá platnosti. Zvláště upozornil na škody, které mu vznikly po prudkých deštích 27. května a 11. června 2014.

Protože se s podnikem nedohodl, na dotyčné parcely vjel a začal je vytyčovat. Družstvo na něj vzápětí podalo žalobu. Nyní se hájí tím, že Pavel Burian neměl na něco takového právo a nájemní smlouva dál platí. Podle Petra Pařila hledá Burian pouze způsob, jak se k pozemkům rychle dostat.