V kauze bývalého provozovatele Radniční restaurace na Masarykově náměstí v Jihlavě došlo včera ke zvratu. Soudce Miroslav Novák z pobočky brněnského krajského soudu v Jihlavě zrušil odsuzující rozsudek nad Lukášem Fialou a kauzu vrátil k projednání Okresnímu soudu v Jihlavě.

Pětapadesátiletý invalidní důchodce Fiala tak uspěl s odvoláním proti zářijovému rozsudku. Soudce Zdeněk Chalupa jej tehdy uznal vinným ze zločinu krácení daně a  přečinu zkreslování hospodaření, za což mu uložil tříletý trest s podmínečným odkladem na čtyři roky. „Rozsudek okresního soudu je prakticky nepřezkoumatelný, a není jasné, na základě jakých důkazů byl obžalovaný Lukáš Fiala odsouzen," zdůvodnil včerejší rozhodnutí odvolacího soudu Miroslav Novák.

Podle verdiktu okresního soudu nezahrnul Fiala v letech 2007 až 2010 do účetnictví firmy Dinas, která Radniční restauraci provozovala, příjmy přes pět milionů korun. Na daních tak měl připravit stát o bezmála dva miliony korun. Kromě toho nevedl řádně účetnictví. Rozhodujícím důkazem byl pro soud znalecký posudek o stavu hospodaření firmy.

Jenže právě tento posudek Fiala a jeho obhájce Luboš Komůrka zpochybňují. „Klíčový posudek byl vypracován za zcela jiným účelem. Znalec navíc vycházel z domněnek a  dohadů," řekl u odvolacího soudu Luboš Komůrka.

Krajský soud mu dal za pravdu. Znalecký posudek byl totiž zadán, aby přezkoumal placení nájemného, ale už se detailně nezabýval tím, z čeho byl Lukáš Fiala obžalován, tedy krácení daně a zkreslování hospodaření firmy. „Závěry a hodnocení důkazů okresního soudu jsou proto předčasné a bude muset dokazování doplnit," podotkl soudce Miroslav Novák.

Odvolací soud navrhuje okresnímu soudu, aby vyslechl autorku znaleckého posudku. Pokud se ani potom nepodaří objasnit některá tvrzení znalkyně, pak bude muset okresní soud nařídit vypracování revizního znaleckého posudku.

Lukáš Fiala při svém prvním výslechu u soudu řekl, že se cítí nevinen, protože účetnictví vedl dobře a všechny příjmy jsou v dokladech zaneseny. Přiznal, že od roku 2007 měla firma existenční problémy. Část viny svaloval na finanční krizi a zaměstnance. Především pak na kuchaře a číšníky, kteří údajně plýtvali surovinami. Ti to ale odmítli.

Firma se dostala do finančních problémů a magistrátu dlužila na nájemném statisíce korun. Fialovi se snažili svůj skomírající podnik v centru Jihlavy zachránit. V lednu 2010 si pozvali štáb televizního pořadu Ano, šéfe! Zdeněk Pohlreich sice restauraci udělil nálepku kvality s hvězdičkou, restauraci to už ovšem při životě udržet nepomohlo. Fialovi byli nuceni po patnácti letech provoz restaurace ukončit k 1. červnu 2010. Firma skončila v insolvenčním řízení.