Sportovní úspěchy Martiny Sáblíkové oslavují na Gymnáziu Vincence Makovského v Novém Městě na Moravě, kde olympionička studovala.

„Martina prokazuje obrovskou vytrvalost, obrovskou bojovnost a nesmírnou vůli po vítězství. Myslím si, že znovu dokázala, že je nesmírně vytrvalá a bojovná žena, která se nezalekne problému. Po zranění, které měla, je to fantastický úspěch. Ve škole jsme její závod sledovali i se studenty a fandili jsme. Bylo příjemné vidět, jak i současní žáci vnímají Martinu jako obrovskou osobnost,“ uvedl k výkonu Sáblíkové Jiří Maděra, ředitel novoměstského gymnázia.

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě.Martina Sáblíková studovala na Gymnáziu Vincence Makovského v Novém Městě na Moravě.Zdroj: Deník / Helena Zelená Křížová

Příběh Sáblíkové nepřestává udivovat. Zařadila se mezi největší české sportovní osobnosti a domá jí stále fandí nespočet fanoušků.

Bratr bronzové medailistky z Pekingu Martiny Sáblíkové Milan rovněž závodil na dlouhých nožích.
Milan Sáblík vysekl své bronzové sestře poklonu: Předvedla neskutečnou jízdu

„Je to úžasný výsledek. Když dojela svou jízdu a já viděl ten čas, ostatní už mi bylo jedno. V ten moment se pro mě stala vítězkou. Pátá olympiáda a takový výkon. Nelze než smeknout. Martina je určitě velkou inspirací pro všechny sportovce,“ vysekl sedminásobné medailistce poklonu Tomáš Dvořák ze Žďáru nad Sázavou.

Na nejdelší ženské trati se Sáblíková dostala na stupně vítězů na čtvrté olympiádě za sebou. V závodě na tři kilometry dojela čtvrtá. „Když dojela na trojce na čtvrtém místě, doufala jsem a taky trochu tušila, že to zvládne i na své oblíbené pětce a medaile klapne. Je neskutečná. Pamatuju si Martinu ze školy, občas jsme se potkaly na chodbě. Vždycky byla tak skromná a pokorná. Myslím, že jí musí fandit každý. Minimálně ve Žďáru a v Novém Městě na Moravě má rozhodně početnou fanouškovskou základnu,“ poznamenala Veronika Pokorná z Novoměstska.