Důvod pro takto dlouhé prodloužení vyplývá podle ministra z opatření, která chce představit v pátek. "Jakmile zítra bude představena ta série opatření, ta tabulka či matice či jak to chcete nazvat, která poměrně pragmaticky a provázaně upravuje doporučení a nařízení napříč všemi oblastmi lidského života, tak si velice jednoduše a rychle všichni uvědomíme, že bez existence nouzového stavu vlastně se tato tabulka stává relativně bezcennou a všechna opatření se dostávají pouze do roviny doporučení," řekl Blatný.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl ve středu po zasedání Ústředního krizového štábu, že se uvidí, zda vláda požádá rovnou o měsíc, nebo jen o 14 dní. V Česku už platí řada opatření, která mají zamezit šíření nákazy. Jde například o povinné nošení roušek, zákaz nočního vycházení nebo uzavření restaurací, řady obchodů a škol.

Úřad práce České republiky, krajská pobočka Ostrava.
Bez bytu i bez práce. Koronavirus omezuje mladé lidi z dětských domovů

Blatný dnes poslancům řekl, že opatření i při nízkých stavech nebezpečí počítají s jistým omezením shromažďování. "A to bez nouzového stavu nařídit nelze," podotkl. Pokud by se vláda spoléhala pouze na dobrovolnost ze strany občanů, potom účinnost opatření významně klesne, varoval ministr. Upozornil i na to, že vzhledem k tomu, že od nakažení do těžkého průběhu nemoci uplynou podle dosavadních poznatků dva až tři týdny, by se mohlo nejprve zdát, že se vše zlepšuje. Ale za dva až tři týdny by nastal zásadní zlom k horšímu. Nouzový stav má být podle něj prodloužen "nikoli jako trest, ale v podstatě pro blaho všech lidí v této zemi".

Reprodukční číslo, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, a vystihuje tak rychlost šíření nákazy, kleslo tento týden na 0,8. Dnes to potvrdil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) Ladislav Dušek. Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) i premiér Andrej Babiš (ANO) v půlce října zmiňovali, že při stabilním reprodukčním čísle 0,8 se budou přijatá opatření zmírňovat. Podle Duška jde o pozitivní trend, nicméně na trvání přijatých opatření proti šíření epidemie je třeba dál trvat.