Velké sezonní výkyvy v cenách papriky potvrzují i statistici. V posledních třech letech stála nejméně v srpnu 2018, kdy její průměrná cena v obchodech činila 41,35 koruny za kilogram. Naopak nejdražší byla loni v květnu, kdy stála 91,89 koruny. Letos v březnu její průměrnou cenu statistici vyčíslili na 74,83 koruny.

Podle zelinářů je nyní vysoká cena papriky dána tím, že se prodává výhradně skleníková produkce z dovozu. „Bude proto způsobena krátkodobým výpadkem v producentských zemích,“ řekl Deníku předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka.

Zelenina. Ilustrační snímek
Drobní pěstitelé zeleniny v ohrožení. Kvůli restrikcím mají problémy s odbytem

Čeští zelináři přijdou ke slovu až na sklonku léta a na podzim. Za své venku produkty pěstované produkty dostávají obvykle kolem 30 korun za kilo. „Na ceně, kterou pak vidíte v obchodech, se tak podílejí zhruba 50 procenty,“ uvedl Hanka.

Náhlý skokový růst ceny nějakého druhu zeleniny není v našich krajích žádnou novinkou. „Loni to byl květák, předloni brambory,“ řekl Deníku zemědělský analytik Petr Havel. „Je to normální, protože když není k dispozici tuzemská produkce a musí se dovážet ze zahraničí, tak samozřejmě strašně moc záleží na tom, odkud se dováží, a v jakém stadiu je tamní produkční sezona,“ konstatoval.

Jednou z cest, jak tyto výkyvy zmírnit, by podle Havla bylo budování skleníků. „Naše produkční sezona papriky rozhodně není na brzkém jaře. Dokud tady nebudeme mít dostatek skleníků, tak ji vždycky budeme muset dovážet,“ prohlásil.

Skleníkové dražší než dovážené

I v tom případě by zřejmě takto vypěstované papriky vyšly zákazníky dráže než ty dovážené. „Ve Španělsku nebo Itálii ve sklenících nemusí topit, zatímco my si musíme přitápět, takže cena našich vstupů zase vzroste,“ uvedl pro Deník předseda Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek.

Včelaři sledují podložku, na níž dopadají mimo jiné i roztoči způsobující varroázu. Foto: Petr Texl
Včelstva poškodily infekce a viry. Medu bude méně a podraží

Podle Agrární komory kromě paprik v uplynulých měsících zdražily také okurky, rajčata, cibule i mrkev. „Do cen zeleniny se promítají náklady za dovoz a skladování, které jsou v zimních měsících běžné,“ řekl Deníku prezident Agrární komory Jan Doležal. „I kvůli nedostatečným produkčním a skladovacím lokálním kapacitám je Česko v nynějším období zcela závislé na dovozech ze zahraničí,“ uvedl.

Ceny zeleniny by tak podle Doležala mohly klesnout, až se na regály s novou sezonou opět vrátí české produkty. „V nejbližších dnech čeští pěstitelé připravují zahájení sklizně chřestu, svazkové cibulky, pažitky, ředkviček, další jarní druhy se budou postupně přidávat,“ konstatoval Doležal.

Výroba Lentilek ve Sfinxu.
Konec lentilek v Česku. Po sto letech se výroba přesunula do Německa

Optimisticky vidí nástup nové sezony i zelináři. „Jarní výsadby byly o něco zpožděné chladným a vlhkým počasím, na druhou stranu je to pro nás o něco lepší situace než v loňském roce, kdy bylo na začátku extrémní sucho,“ uvedl Hanka. „Zatím nemáme žádné obavy z toho, že by letošní sklizeň měla být nižší než loňská,“ prohlásil.

Mnozí spotřebitelé, a to i ve městech, nyní ohledně zeleniny nespoléhají jen na obchod, a častěji si ji pěstují sami. „Čím dražší ovoce či zelenina v obchodech jsou, tím spíše se lidem vyplácí dát více na vlastní zahrádku, a vypěstovat si ovoce a zeleninu vlastním úsilím, které je navíc v řadě případů vlastně spíše oblíbeným koníčkem,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.