„Pod volnočasové aktivity spadá prakticky úplně všechno,“ řekl včera Prymula. Pokud dnes ministři jeho návrh schválí, budou omezení platit po dobu dvou týdnů od půlnoci na pondělí. Do voleb do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu by tedy ještě nouzový stav zřejmě zasáhnout neměl.

Ilustrační snímek
Distanční výuka? Pochybujeme, že půjde jen o dva týdny, zní ze škol

„Neutěšená epidemiologická situace vyžaduje razantní řešení, protože reprodukční číslo je stále 1,2, a epidemie tedy narůstá,“ uvedl Prymula. Cílem je snížit číslo pod hodnotu jedna, a tím dostat pandemii pod kontrolu. Starosti mu přidělává také rostoucí počet zdravotníků v karanténě, za něž by měli zaskakovat kolegové.

„Abychom mohli nařizovat pracovní pohotovosti, případně výpomoci, k tomu rovněž potřebujeme nouzový stav,“ prohlásil ministr. Omezení by se již neměla týkat průmyslu či obchodu, jako tomu bylo na jaře. Tehdy nouzový stav trval přes dva měsíce a ochromil ekonomiku v zemi.

Gymnaziální studenti v rouškách
Nouzový stav začne zřejmě platit v pondělí. Omezí vzdělávání i některé aktivity

Nyní Prymula ujišťuje, že taková omezení nebudou. „Samozřejmě postihnou řadu podnikatelů, kteří se pohybují právě v těch volnočasových aktivitách,“ připustil ministr.

Opozice: Vláda selhala 

Podrobnosti o plánovaných omezeních Prymula představí dnes. Dosud jen nastínil, že by se obchodní aktivity omezovat neměly, s výjimkou provozu ve velkých nákupních centrech. „Ale jenom z hlediska shromažďování se v nich,“ vysvětlil ministr.

Protože se počítá s dalším omezením prezenčního studia na středních školách, je podle něj potřeba zabránit, aby se studenti shlukovali v nákupních centrech. „Komerční nebo restaurační aktivity omezeny nebudou,“ slíbil Prymula.

Koronavirus v Česku - Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Prymula navrhl vyhlásit nouzový stav. Co vše může vláda nařídit?

Vládní rada pro zdravotní rizika včera k návrhu na vyhlášení nouzového stavu neměla připomínky. Podle opozičního hnutí STAN by ale vyhlášení nouzového stavu znamenalo přiznání vlády, že v boji s koronavirem selhala.

Co vše lze nařídit v nouzovém stavu?

* omezit nedotknutelnost osob a obydlí
* vlastnické právo
* svobodu pohybu a pobytu
* shromažďovací právo
* právo provozovat podnikatelskou činnost
* právo na stávku

Vláda musí uvést důvody, dobu trvání i území, na něž se nouzový stav vztahuje.

Zdroj: krizový zákon