Nejvyšší stupeň varování platil vpodvečer v okresech Pardubice, Chrudim, Boskovice, Mohelnice, Moravská Třebová, Hranice, Odry a Ostrava. 

Na Pustevnách v Beskydech napadl 13. října 2020 první sníh.
V Beskydech už pěkně sype. Podívejte se, jakou nadílku uvítaly Pustevny

Meteorologové radí lidem v ohrožených oblastech připravit se na možnost dopadů povodně, parkovat vozidla na výše položených místech, vyvarovat se koupání, plavání či jízdy lodí v korytě toku a bezprostředním okolí a jízdy autem přes povodňovou vodu. Doporučují také „vyhnout se kontaktu s povodňovou vodou a jejími usazeninami - mohou být kontaminovány“. Lidé by také měli omezit pohyb v podmáčených oblastech, hrozí totiž pády stromů. 

Na některých místech Česka napršelo během dnešního dne více než 100 milimetrů. Příkladem je stanice v Horní Malé Úpě, kde napadlo více než 123 milimetrů srážek.

Vydatný déšť komplikoval také provoz na silnicích. „Řidiči pozor! Vydatný déšť, rychlost, aquaplaning. To vše stojí za několika nehodami na D7 na 7,5 kilometru ve směru na Phu a 10,5 kilometru směrem na Slaný. Dejte nohu z plynu! Nehody průběžně řešíme,“ varuje na twitteru Policie ČR. Provoz voda zkomplikovala například na dálnici D1 u Vrbice na Karvinsku, kde zaplavila nájezdovou rampu ve směru na Prahu.

Situace v regionech

V Pardubickém kraji k 18:00 platil nejvyšší třetí povodňový stupeň na šesti místech. Takzvané ohrožení je na Novohradce v Luži a Úhřeticích, na Loučné v Cerekvici, na Doubravě v Pařížově a na Třebůvce v Mezihoří a Hraničkách. Rozvodněné jsou i další toky v celém regionu. Některé menší silnice jsou kvůli záplavám neprůjezdné. Hasiči na mnoha místech odčerpávají vodu a staví hráze z pytlů s pískem.

Na východě Čech atakovaly třetí stupeň řeky Lodrantka v Dolní Rovni a Novohradka v Luži. Na Stenavě na Náchodsku je vyhlášen druhý stupeň pohotovosti.

Třetí stupeň povodňové aktivity platí i na třech stanicích v Jihomoravském kraji. Podle údajů ČHMÚ to jsou stanice VD Boskovice na Bělé, Strážnice na Veličce a Bystřička nad nádrží na Bystřičce. Jihomoravští hasiči řeší hned několik událostí zejména na Blanensku. Čerpání vody, čištění propustí a stavidel. Museli také vyjet k několika popadaným stromům.

Na Hodonínsku řádí řeka Morava, jejíž hladina stále stoupá. Za třetího povodňového stupně, tedy za stavu ohrožení, se v obcích v blízkosti řeky mobilizují povodňové komise. Průtok řekou u Strážnice dosáhl svou rychlostí už desetileté vody v poledne. Před šestnáctou hodinou se řeka dostala už na úroveň dvacetileté vody.

Voda stoupala i na Vysočině. Druhého stupně povodňové aktivity už dosáhla řeka Svratka v Herálci na Žďársku. Hasiči tam plní pytle pískem a staví protipovodňové hráze. Vodu ze sklepů čerpali i v Nové Vsi u Chotěboře na Havlíčkobrodsku.

Pohotovost mají i hasiči v Kuklíku. Tam se rozvodnila jindy poměrně klidná říčka Fryšávka. „Zrovna nám odešel hladinoměr, takže musíme hladinu Fryšávky hlídat sami. Voda už se vylila z břehů, máme pohotovost,“ řekl velitel družstva kuklických hasičů Ladislav Rak.

Třetí stupeň povodňové aktivity

Ve Zlínském kraji je v současné době nejkritičtější situace na řece Bystřičce, která dosáhla třetího stupně povodňové aktivity. Na druhý stupeň vystoupaly hladiny Senice v Ústí na Vsetínsku, Velké Stanovnice v Karolince a Moravy ve Spytihněvi. Právě řeka Morava by se podle hydrometeorologů mohla přiblížit až ke třetímu stupni povodňové aktivity.

„Hasiči do této chvíle evidují celkem 28 událostí. V 7 případech vyjeli hasiči v okresu Zlín, ve 2 případech v okresu Uherské Hradiště, ve 14 případech v okresu Vsetín a v 5 případech v okresu Kroměříž. Hasiči čistili propustky, kanály, čerpali vodu ze sklepů rodinných domů i průmyslových objektů, vytvářeli hráze z pytlů naplněných pískem. Ve dvou případech voda zaplavila silniční komunikaci. K zranění osob nedošlo,“ uvedl za krajské hasiče mluvčí Roman Žemlička.

Vydatný déšť zvedá hladiny řek také na některých místech v Libereckém kraji. Hasiči ve Višňové pomáhají odčerpávat vodu, která zaplavila sklepy. „Hasiči v Libereckém kraji vyjeli k cca 30 událostem spojeným s výstrahou ČHMÚ,“ uvedl HZS Libereckého kraje na twitteru.

Popadané stromy a voda z potoků a řek rozlitá v zahradách. Tak vypadala ranní situace na některých místech Novojičínska v Moravskoslezském kraji. Na třetím stupni povodňové aktivity byly po půl desáté Sezina v Bravanticích, jejíž hladina dosáhla úrovně 157 centimetrů. Se záplavami se potýkali také obyvatelé Bohumínska. V Ostravě se potok Porubka změnil v divokou řeku. Zalil chatovou oblast v Krásném Poli a trápí i lidi v Dolní Lhotě, Vřesině, Porubě, Svinově či Dubí. 

Ani na Opavsku se vytrvalé deště neobešly bez následků. Lidé se museli vypořádat se zaplavenými zahradami či sklepy, voda se dostala také na cyklostezku. V Kravařích hrozí vylití řeky Opavy. Vedení města připravuje evakuaci obyvatel asi stovky domů. Pršet má přestat až zítra.

Na Hvězdě pršelo, ale na Ovčárně už leží sněhové závěje. Do Jeseníků zamířili první lyžaři.
OBRAZEM: Na Lysé hoře pořádně chumelilo, do Jeseníků vyrazili první lyžaři

Podobná situace panuje také v Olomouckém kraji. Voda v potocích a řekách na Olomoucku jde vlivem srážek stále nahoru. Morava v Litovli a Bystřice ve Velké Bystřici jsou na prvním stupni. V Litovli budou vyhlašovat druhý stupeň povodňové aktivity. Hladina Moravy dosáhne „dvojky“ v noci, ale nejvyššího, třetího stupně zřejmě už nedosáhne díky ustupujícím srážkám.

Hasiči od rána zasahují na desítkách míst po celém Olomoucku, kde voda zatopila lidem sklepy a laguny ohrožují rodinné domy. Hasiči jsou v terénu s čerpadly, plnili pytle s pískem v kritických místech, například ve Velké Bystřici.

„Protipovodňové hráze jsme od tří hodin ráno stavěli v Polomi, Ústí, Týně nad Bečvou a Lipníku. Pytlování zajišťovaly v menších obcích místní jednotky sboru dobrovolných hasičů ve spolupráci se starosty. Na stanici v Hranicích a v Lipníku nad Bečvou máme připravené pytle pro případ potřeby,“ popsala krajská mluvčí hasičů Lucie Balážová.