V současné době mají Češi nárok na dva PCR testy a čtyři antigenní testy hrazené pojišťovnou měsíčně. Od prvního září mělo preventivní testování zůstat bezplatné pouze pro děti, které nemohou být očkovány, mladé do 18 let a další osobby, které se ze zdravotních důvodů nemohou očkovat nebo mají očkování zahájené, ale ještě ne dokončené.

Zdravotnice se vzorky k testování na nákazu koronavirem
Reprodukční číslo kleslo pod klíčovou hranici. V neděli přibylo 107 nakažených

Na svém dnešním jednání však Babišův kabinet rozhodl, že testování prozatím do konce září zůstane hrazené ze zdravotního pojištění pro všechny. „Celá západní Evropa čelí zhoršujícímu se trendu nemoci covid-19. Situace je zhoršená v Německu či Rakousku a Kochův institut vyhlásil čtvrtou vlnu. Proto jsme se s odborníky rozhodli, že zrušení hrazení testů na covid-19 odložíme a vrátíme se k tomu podle vývoje situace,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Situace v Česku se podle Vojtěcha zatím výrazně nezhoršuje. „Situace je velmi dynamická, vyvíjí se každým dnem. Musíme brát do úvahy dění v okolních zemích,“ doplnil ministr.

S plošným povinným testováním ve firmách zatím vláda nepočítá. „Smysl má, pokud by incidence byla kolem 75 případů za den na 100 tisíc obyvatel. Dneska jsme na incidenci 12 na 100 tisíc,“ vysvětlil Vojtěch. „Celá řada firem stále ještě testuje, a to tak, že jim stačí současný režim dvou PCR a čtyř antigenních testů zdarma,“ doplnil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Daň na respirátory 

O další dva měsíce vláda prodloužila také prominutí daně z přidané hodnoty u respirátorů. Ty jsou v současné době povinné ve všech vnitřních prostorách či v městské hromadné dopravě. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)
Při zahájení festivalu lidé respirátory nenosili. Mrzí mě to, reagoval Vojtěch

„Vycházíme z doporučení ministra zdravotnictví, který bude dál navrhovat nošení povinných respirátorů,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová, která současně poděkovala výrobcům, že prominutí DPH promítají do koncové ceny respirátorů.

Třetí dávka očkování

Ministerství zdravotnictví obdrželo stanovisko odborníků, kteří doporučují třetí dávku očkování pro rizikové skupiny obyvatel. Zda k očkování třetí dávkou vláda přistoupí zatím není rozhodnuto. Podle ministra Vojtěcha bude jasno do konce srpna.