"Pokud jde o děti mladší než 12 let, tak tady se opět budu odkazovat na stejný argument: vakcína pro tyto děti v tuto chvíli registraci nemá, a to ani u Evropské lékové agentury, ani u americké FDA (Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) a z našeho pohledu tedy v tuto chvíli není dostatek dat proto, abychom mohli vakcínu aplikovat plošně dětem mladším 12 let," uvedl ministr. Zároveň ale dodal, že pokud by nějaký ošetřující lékař vyhodnotil v individuálních případech podání vakcíny jako přínosné, není to vyloučeno.

"Pokud by nějaký ošetřující lékař v rámci takzvané aplikace off-label, to znamená mimo ten systém registrace, vyhodnotil, že nějaké dítě potřebuje vakcínu jako například nějak těžce chronicky nemocný pacient a podobně, tak samozřejmě na svou odpovědnost může tu vakcínu aplikovat. Ale znovu opakuji, je to aplikace off-label, nikoliv standardní aplikace dětem mladším 12 let, tam zatím skutečně toto neplánujeme," doplnil ministr.

Odběry pro testování na covid. Ilustrační snímek
Za středu přibylo 376 nově nakažených. Počet hospitalizovaných se blíží stovce

Za nešťastné zároveň Vojtěch považuje, že někteří lékaři odmítají dětem od 12 let vakcínu proti covidu-19 aplikovat. "Tak nikdy se nemůžete vyhnout nějakým excesům, já jsem v tomto směru samozřejmě něco zaznamenal. Řešili jsme to i se zástupci praktických lékařů pro děti a dorost, kteří mají zcela opačný názor. Každý má nějaký názor, ale měl by se opírat o nějaké vědecké údaje a nikoliv šířit dezinformace," řekl Vojtěch. Podle něj ministerstvo nemá informace o tom, že by očkování mělo u dětí závažné nežádoucí účinky. "Nežádoucím účinkům se samozřejmě nedá stoprocentně vyhnout, ale ten benefit prostě převažuje." míní Vojtěch.

Tempo šíření koronavirové infekce na pětimilionovém Slovensku v poslední době zrychluje. Podle tamního ministerstva zdravotnictví se Slovensko řadí k zemím s nejrychlejším tempem šíření koronavirové nákazy. Od příštího týdne proto budou ve většině okresů země platit přísnější epidemická opatření. Kromě očkování dětí mladších 12 let bude možné podávat plně očkovaným i třetí dávku vakcíny, a to po uplynutí osmi měsíců od druhé dávky.

Ministerstvo nepočítá ani s povinným očkováním

Ministerstvo zdravotnictví také zatím nepočítá s tím, že by pro některé profese, jako jsou například zdravotníci, zavedlo povinné očkování, uvedl Vojtěch. Podle něj jde o velmi citlivé téma.

"Toto je samozřejmě velká debata, která se vede nejenom u nás, ale i v jiných zemích, tedy nastavení povinnosti očkování pro určité služby jako je zdravotnictví či sociální služby. Zatím to není na pořadu dne. Myslím, že o tom se musí vést nějaká širší debata, ono vše má své plusy a mInusy. Jedna věc je nastavit takovou povinnost, druhá věc je, jak se to pak reálně odrazí v praxi. V některých zemích to vedlo k výpovědím lidí, kteří jsou v těchto službách. Takže to si myslím, že je velmi citlivá věc, a v tuto chvíli to neplánujeme," řekl ministr. Zopakoval ale, že očkování je jediná alternativa pro zvládnutí pandemie.

V Česku ve středu přibylo 376 potvrzených případů koronaviru. Oproti úterý je to o 207 méně, v mezitýdenním srovnání o 114 víc. Počty hospitalizovaných se blíží stovce, ve středu vyžadovalo nemocniční péči 96 pacientů s onemocněním covid-19, ve vážném stavu jich bylo 14. Podle ministra jsou mezi vážně nemocnými převážně neočkovaní lidé.

Odborníci očekávají další nárůst počtu infikovaných i hospitalizovaných. Ve druhé polovině září by mohlo být v nemocnicích i více než 500 koronavirových pacientů, odhaduje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek ve středu uvedl, že v září je mezi novými případy covidu-19 asi 30 procent školních dětí. Další velká část jsou podle něj mladí do 30 let a neočkovaní ve věku 30 až 40 let, kde je stále neočkovaných mnoho. Zdravotníci podle aktuálních dat ministerstva aplikovali od začátku očkování loni v prosinci přes 11,59 milionu dávek vakcíny proti covidu. V úterý bylo naočkováno 13 135 lidí, zhruba o 5000 méně než před týdnem. Plně naočkovaných je v zemi přes 5,8 milionu lidí.