Denní počty nově potvrzených případů covidu-19 klesají postupně od začátku března, kdy dosahovaly téměř 17.000. V posledních dnech sice zpomalilo také testování, i přesto se ale kromě absolutního počtu nově nakažených snížil v úterý rovněž podíl potvrzených případů covidu-19 na počtu provedených testů.

Například u testů prováděných plošně a z preventivních důvodů, které tvoří většinu všech testů na covid-19, se podíl pozitivně testovaných snížil z 0,18 procenta za předchozí úterý na nynějších 0,17 procenta. U tzv. epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl klesl z 4,38 na 4,29 procenta. U diagnostické indikace, kdy jsou již testováni třeba lidé vykazující příznaky, se podíl nakažených snížil ze 14,68 na 12,08 procenta.

Generální zkouška Národního očkovacího centra 9. dubna v Praze.
Vakcín do prázdnin dorazí dost i pro dvacátníky. Je ale třeba zrychlit očkování

V současnosti v Česku připadá na každých 100 tisíc obyvatel 123 nových případů nákazy koronavirem za posledních sedm dní, což je o osm případů méně než k úterku. Tento údaj je nyní pro vládu rozhodující při uvolňování protiepidemických omezení. Některá opatření vláda v posledních týdnech uvolnila v krajích, kde se počet případů na obyvatele dostal na úroveň kolem stovky, či níže. Nejpříznivější je nyní situace v Královéhradeckém kraji, kde za poslední týden přibylo 49 nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Naopak ve Zlínském kraji bylo za týden 192 nakažených na 100 tisíc obyvatel, což je nejvíce ze všech regionů.

Počty očkovaných naopak v poslední době kolísaly. V úterý 13. dubna počet podaných dávek vakcín přesáhl 61.000, následující dva úterky klesl zhruba na 57 tisíc a 59 tisíc a tento týden v úterý zase vystoupal až na 68 tisíc. Nejvíce očkovaných za jeden den od začátku očkování loni v prosinci bylo minulý týden ve čtvrtek, a to skoro 78.000. Celkem už bylo podáno asi 3,34 milionu dávek a plně naočkován je přes milion lidí.

V poslední době rostou i volné kapacity nemocnic. Podle údajů ministerstva bylo před měsícem volných 19 procent lůžek s plicní ventilací, zatímco dnes 26 procent. Podíl volných standardních lůžek s kyslíkem je nyní stejný jako na začátku dubna, a to 28 procent.

Zhruba od poloviny března klesají počty úmrtí lidí s covidem-19. Ještě v první polovině března umíralo denně i více než 200 nakažených, zatímco v posledních dnech počet úmrtí většinou nepřesáhl 50 za den. Od začátku loňského března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, zemřelo dohromady 29.479 nakažených. Případů covidu-19 bylo v zemi zaznamenáno celkem přes 1,6 milionu.

Rovněž takzvané reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, podle údajů k protiepidemickému systému PES kleslo. Z úterní hodnoty 0,90 se k dnešku mírně snížilo na 0,86. Čím níže je pod hodnotou jedna, tím pomaleji se epidemie šíří.