Předseda vlády připustil, že se mu zatím pro návrh nepodařilo získat dostatečnou podporu. „Jdeme do sněmovny s tím, že jsme vyhověli soudu a podle rozhodnutí soudu musíme postupovat podle krizového zákona. Pokud by sněmovna byla proti, znamenalo by to víceméně zrušení všech opatření,“ řekl Babiš v rozhovoru pro Českou televizi a doplnil, že důvody k prodloužení nouzového stavu jeho vláda prezentuje pravidelně na tiskových konferencích.

Povinné roušky v obchodech.
V pondělí startuje další vlna uvolňování opatření. Jaké změny s sebou přinese?

„Viděl jsem studii, podle které se virus ze 70 procent přenáší kapénkami. My podle toho postupujeme. A pokud by někdo rozhodl, že tato opatření skončí, tak je to jeho zodpovědnost,“ řekl premiér.

Babiš také zdůraznil, že Česká republika je teprve druhou zemí v Evropě, která si může dovolit uvolnit protikoronavirová opatření. „Jsme druhou zemí za Rakouskem, které je týden napřed,“ uvedl. „Zatím to vypadá, že ani v Rakousku Velikonoce a otevření obchodů nezpůsobilo, že by se epidemie šířila více, než předtím,“ doplnil.

Koronavirus v číslech

České laboratoře od vypuknutí koronavirové epidemie otestovaly již více než 215 tisíc vzorků. Nejvíce potvrzených případů nákazy hygienici doposud odhalili v Praze (1688), Moravskoslezském kraji (969) a Středočeském kraji (870), naopak nejméně případů se objevilo v Jihočeském kraji (173) a na Vysočině (172).

Poměr počtu osob s prokázaným onemocněním na celkovém počtu provedených testů v předchozích dnech mírně stoupl. Zatímco ve čtvrtek lékaři zaznamenali rekordně nízký podíl nově odhalených případů (0,7 procenta), v pátek testy nákazu odhalily u 1,22 procenta vzorků a v sobotu bylo pozitivních dokonce 1,79 procenta. 

Roman Šmucler doporučuje zanechat sledování depresivních zpráv, užívat si života a také si pořádně čistit zuby.
Roman Šmucler: Koronavirus je "černá labuť", která změní svět

V nemocnicích na území ČR je v současné době hospitalizováno 352 pacientů, 79 z nich zůstává ve vážném stavu nebo na jednotkách intenzivní péče. Do domácího ošetřování lékaři propustili již 583 pacientů.