Počet testovaných za středu ministerstvo zdravotnictví nezveřejnilo. Není tak ani jasné, jaký byl mezi nimi podíl odhalených případů nemoci.

Na Karvinsku se nákaza rozšířila mezi horníky uhelné společnosti OKD. Firma od pátku na Karvinsku přeruší těžbu ve všech dolech, protože na dolech ČSM mělo nemoc víc než 20 procent z testovaných pracovníků. V regionu připadá za posledních sedm dní na 100.000 obyvatel zhruba 290 nakažených. V sousedním okrese Frýdek-Místek, který je druhým nejzasaženějším v zemi, je zhruba 37 nakažených na 100.000 obyvatel.

Cestující s rouškami v pražské tramvaji
Česko zasáhl "bezrouškový" boom. Na řadě míst byla situace překvapivá

Na mapě rizikových regionů, kterou zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví, si ale Karvinsko k úterku na škále do deseti polepšilo z červené sedmičky na oranžovou šestku. Posunulo se mezi oblasti s rostoucím trendem výskytu nemoci, kde hrozí její komunitní šíření. Dosud epidemiologové Karvinsko považovali za oblast s komunitním šířením onemocnění, kde je riziko zásahu ohrožených skupin obyvatel.

Přísná opatření proti šíření nákazy

Na Karvinsku i Frýdecko-Místecku nicméně zůstávají zpřísněná opatření proti šíření nákazy. Platí zákaz návštěv nemocnic a sociálních zařízení nebo omezení účasti na hromadných akcích na nejvýše 100 lidí. I po středečním uvolnění ve zbytku republiky jsou zde povinné roušky v budovách, v MHD nebo na hromadných akcích. Zhoršenou epidemiologickou situaci se dnes v Moravskoslezském kraji zabýval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Od začátku epidemie zaznamenaly laboratoře v Moravskoslezském kraji 3096 nakažených. V Praze jich bylo 2540 a ve středních Čechách 1230.

Ilustrační foto.
OKD kvůli koronaviru přeruší těžbu ve všech dolech

V ostatních krajích zůstává počet nakažených pod tisícovkou. V Moravskoslezském kraji na 100 tisíc obyvatel připadá zhruba 258 nakažených, v hlavním městě to je asi 192 případů nákazy na 100 tisíc obyvatel. Nejlépe na tom je Jihočeský kraj přibližně s 31 nakaženými na 100 tisíc obyvatel.

Podle statistik ministerstva v Česku dnes s covidem-19 zemřeli čtyři lidé. Za středu nebylo žádné úmrtí, v pěti předchozích dnech byla vždy jedna oběť. Tyto údaje se ale mohou ještě zpětně měnit. Nejvíc zemřelých hlásí Praha, a to 104. V Moravskoslezském kraji bylo 70 obětí, v Karlovarském 38.

U většiny nakažených má nemoc mírný průběh. Ve středu bylo s koronavirem hospitalizováno 132 lidí, v těžkém stavu bylo 12 z nich.