Průběžný údaj o počtu nově prokázaných případů k 18:00 už třetí den v řadě přesahuje 600. V úterý večer oznámilo ministerstvo přírůstek o 656 případů, ve středu 701. Tomu odpovídaly i rekordní přírůstky za celý den, kterých bylo v úterý 1161 a ve středu o jeden méně.

U většiny z nakažených má nemoc mírný průběh, v nemocnicích je podle posledních údajů 249 lidí s prokázanou nákazou. Stav 64 z nich hodnotí lékaři jako vážný. Z celkového počtu více než 31 tisíc nakažených se přibližně dvě třetiny uzdravily. S prokázaným koronavirem zemřelo 447 lidí.

Premiér Andrej Babiš (vpravo) a ministr vnitra Jan Hamáček
Lidé nad 60 let dostanou respirátor a pět roušek, rozhodla vláda

V posledních týdnech značně přibylo hospitalizovaných. Za uplynulý měsíc jejich počet stoupl na více než dvojnásobek, počet lidí ve vážném stavu pak na více než trojnásobek. V nemocnici je podle údajů na webu ministerstva zdravotnictví 244 lidí, z toho 57 v těžkém stavu.

Laboratoře v Česku provedly od konce ledna 1 014 369 PCR testů na nový typ koronaviru. Počet otestovaných lidí je ale nižší, protože údaj zahrnuje i opakované testy u jednoho vyšetřeného.

Počty provedených testů v poslední době rostou. Více než 10 tisíc testů za den zatím laboratoře udělaly osmkrát, z toho sedmkrát v září. Rekordem je úterních téměř 16 tisíc testů. Ve středu jejich počet klesl na 14 416, což je druhý nejlepší výsledek. Podle celkového počtu testů na sto tisíc obyvatel je Česká republika v rámci EU na 21. místě, ještě v polovině května byla ČR v tomto srovnání na 16. místě.

Zhoršení situace 

Kvůli zhoršené situaci začala dnes v celém Česku platit povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov. Už od začátku září musí mít lidé zakrytá ústa a nos ve veřejné dopravě, na úřadech a dále ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Vláda ve středu večer rozhodla, že lidé nad 60 let dostanou respirátor a pět roušek. Na organizaci rozeslání balíčků dnes začne pracovat Česká pošta.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) není zatím za zhoršením situace návrat dětí do škol. Děti do 15 let tvoří podle něj sedm procent nakažených. "To znamená většina těch nárůstů jsou lidé dospělí, spíše možná je to otázka návratu po dovolených do práce, větší sociální interakce obecně," řekl dnes Radiožurnálu.  

Nejhorší situace s výskytem koronaviru je podle epidemiologů v Praze, jako jediná je na mapě okresů podle rizika nákazy v oranžovém stupni. Podle ministerstva zdravotnictví začal v hlavním městě komunitní přenos. Belgie a Německo proto zařadily Prahu na "červený seznam" rizikových míst, cestující z ní tak po příjezdu budou muset na test či do karantény.

Nejvýraznější nárůst má Plzeň-jih

Nejvýraznější nárůst počtu nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel má okres Plzeň-jih, a to 137 případů. Přibližně o 20 nakažených na sto tisíc obyvatel méně vykazuje za uplynulý týden Pelhřimovsko. Následuje Kladensko se 109 a Praha s více než 108 novými případy na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

Olympia. Největší nákupní centrum v regionu znovu přivítalo zákazníky ve všech svých obchodech kromě restaurací. Návštěva obchodů přilákala stovky nakupujících a zaplněná byla ze 3/4 i obě parkoviště centra.
Do Česka se plošně vrací roušky. Povinné budou i ve firmách

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) čeká Česko těžký podzim, ale ekonomická omezení si země nemůže dovolit a vláda je zavádět nebude. Podle ministra Vojtěcha by případná opatření mohla být jen v regionech s nejhorší epidemiologickou situací.