Nedělní počet nově potvrzených případů je zhruba o pětinu nižší než před týdnem. Méně se ale i testovalo, nedělních zhruba 47 tisíc antigenních a PCR testů bylo o čtvrtinu méně než o týden dřív. Z preventivních testů nákazu ukázala méně než jedna desetina procenta. Méně než procento pozitivních potvrdily diagnostické testy, které podstupují třeba lidé vykazující příznaky.

Premiér Andrej Babiš
Vláda se bude zabývat nošením roušek ve školách. Babiš: Mělo by dojít k posunu

Od počátku loňského března, kdy se v Česku objevili první nakažení koronavirem, ministerstvo eviduje víc než 1,66 milionu potvrzených případů nákazy. S covidem-19 dosud zemřelo 30.164 lidí. Denní přírůstky nakažených postupně klesají od začátku letošního března, kdy se dostaly téměř na 17 tisíc. Podobně ubývá úmrtí s covidem-19. V březnu s nemocí denně zemřelo až kolem dvou stovek lidí, v posledních deseti dnech je úmrtí méně než deset.

Počet hospitalizovaných s covidem-19 k neděli klesl na 281, ve vážném stavu bylo v nemocnici 45 nakažených. Obě čísla byla naposledy nižší v první polovině loňského září.

Reprodukční číslo stouplo

Reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, se k dnešku zvýšilo na 0,83. Po téměř třech týdnech se vrátilo nad 0,8, stále se ale drží výrazně pod hodnotou jedna, což znamená, že šíření epidemie zpomaluje.

Zdravotníci v Česku dosud aplikovali 5,87 milionu dávek očkování proti covidu-19, u většiny používaných vakcín jsou k plnému naočkování potřeba dvě dávky. Ukončené očkování má 1,74 milionu lidí.

Testování žáků na koronavirus
MeSES: V okresech s příznivým vývojem nejsou v kolektivech třeba testy a roušky

Vláda dnes projedná další zmírnění protiepidemických opatření. Zabývat se bude sjednocením pravidel pro kulturu s dalšími odvětvími, ve kterých jsou nyní menší nároky na testy a provozovatele. Na 1000 by se mohl zvýšit limit pro počet návštěvníků vnitřních kulturních akcí, na 2000 u venkovních akcí. Ministři by měli jednat také o možném zrušení povinnosti zakrývat si ústa a nos pro žáky během vyučování ve třídách.