Těžce zkoušené jsou hlavně nemocnice na západě Čech, ale spotřeba kyslíku roste i jinde. Například v Domažlicích zažili perný víkend, kdy naráz přijímali 35 covidových pacientů, z nichž polovina rovnou potřebovala kyslíkovou terapii. Nemocnice proto lahve s životadárným plynem získala mimořádným závozem mimo běžné zásobování.

Podle nemocnic, které Deník v úterý oslovil, je nyní spotřeba kyslíku i zátěž na jeho rozvody enormní. S vypětím všech sil to ale špitály i jejich servisní firmy zvládají.

Pražský primátor Zdeněk Hřib kritizuje Babišovu vládu kvůli očkování opakovaně.
V nemocnicích leží nevyužité vakcíny, tvrdí Hřib. Proč lžete? reaguje Babiš

Například nemocnice v Karlových Varech loni v únoru spotřebovala přes 33 metrů krychlových a 18,3 kilogramu kyslíku, letos v únoru její spotřeba kyslíku vzrostla na 128,4 metrů krychlových a 66,1 kilogramu. Více než pětinásobně dokonce vzrostla spotřeba kyslíku i v nemocnici v sousedním Chebu. Navzdory extrémní zátěži jsou ale obě nemocnice v koronavirem těžce zasaženém regionu schopny své pacienty kyslíkem zabezpečit.

Zhruba trojnásobně oproti předchozímu období vzrostla také spotřeba kyslíku v nemocnicích v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově, které spravuje společnost Krajská zdravotní. „Smluvní partneři reagují na naše zvýšené požadavky neprodleně dle potřeb,“ řekla Deníku Olga Mučicová, hlavní farmaceut Krajské zdravotní.

Velká zkouška

Nemocnice i odborníci oslovení Deníkem se shodují, že rozvody medicínských plynů v českých špitálech jsou kvalitní a vyhovují požadovaným kontrolám a revizím. „Nynější situace je takovou prověrkou celého systému, jaká tu ještě nikdy nebyla,“ potvrdil Deníku Martin Přibáň, jednatel společnosti Primetec, která instalovala a spravuje rozvody medicínských plynů zhruba ve dvacítce českých nemocnic, malých i velkých. „Systémy jsou funkční, případné menší problémy se odstraňují za běhu,“ konstatoval.

Covidové oddělení nemocnice v západočeských Domažlicích
Dusí se mladí i sportovci. Je to boží dopuštění, popisují lékaři z první linie

Některé nemocnice jsou přitom podle Přibáně na hraně svých možností, jiné i za nynější extrémní situace aktivně zlepšují bezpečnost a funkčnost systému. „Zrovna nyní jsem byl v partnerské nemocnici, kde po nás chtějí, abychom vyprojektovali a obratem realizovali druhé paralelní potrubí. Aby dokázali reagovat, kdyby se něco stalo,“ vysvětlil.

Přestože se většina oslovených nemocnic s extrémní zátěží na dodávky kyslíku zatím dokáže vyrovnat, otázkou zůstává, zda to zvládne v případě dlouhodobého trvání pandemie také v následujících měsících. „Spotřeba kyslíku je extrémní a naše lidské i technické možnosti jsou již za hranicí dlouhodobější udržitelnosti,“ dodala Zuzana Těťálová, technická ředitelka společnosti Privamed, jež provozuje nemocnici v Plzni.