Lídrům ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN vadí především to, že vláda přijímá desítky mimořádných opatřeníchaoticky a neshodne se ani na tom, zda by měla sněmovnu požádat o další prodloužení nouzového stavu. „Nemohou být dál porušována základní lidská práva, k nimž například patří právo na vycestování ze země,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan. Právě toto omezení hodlá u Ústavního soudu napadnout část senátorů.

Dezinfikování v obchodním centru
Všechny obchody by mohly otevřít v květnu, řekl Babiš. Omezení se rušit nebudou

O protahování stavu nouze za 30. duben už nestojí ani premiér Andrej Babiš a ministři za ANO. Naopak ministr vnitra Jan Hamáček a další čtyři členové vlády za ČSSD opatření podporují, stejně jako někteří sociálnědemokratičtí hejtmani. Zdůvodňují to především snazšími dodávkami ochranných pomůceka možností jejich centrální distribuce.

InfografikaZdroj: DeníkJenže právě netransparentní nákupy zdravotního materiálu kritizuje prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala, jenž si na ně chce posvítit při mimořádné kontrolní akci.

Pivo přes okénko. Ilustrační foto.
Zavřené hospody i kadeřnictví. Kolik živnostníků a kde v Česku je bez příjmů

Pádné slovo vyřklo i jedenáct lékařských osobností z Univerzity Karlovy. Požadují, aby se život co nejrychleji začal vracet do běžných kolejí. Upozorňují, že denně v ČR umírá přirozenou smrtí na 300 lidí, na Covid-19 pět. Lůžka intenzivní péče jsou vytížena ze 45 procent.

„Dlouhodobá izolace je devastační pro celou společnost. Je nutné co nejdříve konat a urychlit strategii státu v návratu k normálnímu životu. To vše za rozumného dodržování hygienických opatření,“ uzavírají lékaři.