Varování meteorologů před vysokými teplotami platí pro úterní odpoledne pro celé Čechy s výjimkou Karlovarského kraje a také pro jižní a střední Moravu. "Výjimečně mohou teploty překročit i 34 stupňů Celsia, zejména ve středních Čechách," varují meteorologové. Lidem doporučují dodržovat v horku pitný režim a omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách.

Ulice v Litomyšli na Lánech zmizela pod vodou.
Česko zasáhly bouřky a přívalové deště. Místy voda zaplavila domy i ulice

Vzhledem k teplému počasí s minimem srážek bude od úterního rána hrozit nebezpečí vzniku požárů. K jejich rychlému šíření by mohlo přispět větrné počasí. Varování meteorologů před rizikem požárů se týká středních Čech, včetně Prahy, Libereckého, Ústeckého, Karlovarského a Plzeňského kraje.

Varování před požáry bude v platnosti do odvolání. "Významnější srážky, které by nebezpečí zmírnily, na severozápadě a západě Čech neočekáváme minimálně do konce týdne," uvádí ČHMÚ.

Včela. Ilustrační snímek
Včel ubývá. Problém ve městech? Okrasné stromy, říká zoolog Antonín Přidal

Pražský magistrát dnes na varování meteorologů reagoval zákazem rozdělávání ohňů na rizikových místech, který má platit od úterý. Lidé v hlavním městě nebudou smět zakládat otevřené ohně například v parcích, zahradách či lesích, a to až do vzdálenosti 50 metrů od okraje lesního porostu. Zakázáno je v těchto místech také kouření a používání pyrotechniky. Opatření bude platit do odvolání, informoval dnes v tiskové zprávě mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.