Kam za stopou?
Jizerská magistrála trasy už jsou od polomů víceméně vyčištěny, dá se počítat s kvalitně upravenými tratěmi. Určené jsou jak pro sportovně orientované lyžaře, tak i pro nadšence. Nevýhodou je, že zejména v případě pěkného počasí vyráží do Jizerek až moc lyžařů a mohou být problémy s parkováním.
www.jizerskaops.cz

Dlouhá Louka v Krušných horách Krušné hory patří mezi oblasti, které byly větrem zasažené nejvíce. V okolí Dlouhé Louky si ale už uplynulý víkend lyžaři pochvalovali úpravu i pročištění od polomů. Je možné se zajet podívat třeba k přehradě Fláje. Dlouhá Louka je pravým místem jak pro sportovně orientované lyžaře, tak i pro turisty. http://kbstopa.cz

Skipark na Vypichu, Praha čerstvě otevřený okruh je vhodný pro učení dětí, začátečníky a všechny místní, kteří si chtějí zalyžovat, ale nemají čas vyjet na hory. www.skiparkpraha.cz

Šumava, z Kvildy na Bučinu a Knížecí Pláně nejrozsáhlejší oblast na Šumavě, trasy vedoucí po planinách si oblíbili zejména vyznavači klasického stylu. http://bilastopa.cz

Beskydy tratě v údolí v okolí Velkých Karlovic jsou vhodné pro každého včetně začátečníků. www.kamzasnehem.cz

Jeseníky lyžování v oblasti mezi sedlem Skřítek, Novou Vsí a Malou Morávkou láká vyznavače běžkování širokou paletou upravených běžkařských tratí. www.kamzasnehem.cz

Pro běžecké lyžování jsou skvělé podmínky. Zaběhat si můžete jak v níže položených areálech, které jsou mnohdy i uměle zasněžovány některé navíc mají stopy s FIS parametry a jsou osvětleny i pro večerní běžkování, tak i ve výše položených běžeckých stopách v horách.

„Začínající běžkaři by měli zejména dávat pozor na zledovatělou stopu a prudší sjezdy. A nejen jim, ale i zkušeným běžkařům doporučujeme sledovat počasí, kdykoliv totiž můžou přijít silný vítr nebo mlha. Pozor také na těžké kusy namrzlého sněhu padajícího ze stromů. Je dobré mít s sebou teplé náhradní oblečení, správně namazané lyže, v batůžku teplý čaj na zahřátí a nabitý mobil,“ doporučuje pro klidný a bezpečný skluz Monika Konvičná, ředitelka Destinačního managementu turistické oblasti Beskydy-Valašsko o. p. s.

Na krušnohorských sjezdovkách musí sníh odklízet dokonce vrtulníkem. „České hory se ještě vzpamatovávají z následků kombinace silného větru a přívalů nového sněhu zhruba přede dvěma týdny. Na některých místech dosud zůstávají polámané či vyvrácené stromy, které někdy i zatarasily cesty. I u větví obalených těžkým sněhem hrozí, že se ulomí a někoho zraní. Na několika málo místech byl dokonce vydán zákaz vstupu do lesů,“ uvádí Martin Sajal ze serveru KamZaSněhem.

S Krakonošem na běžkách

Špindlerův Mlýn není znám jen dokonale upravenými lyžařskými svahy. Zkrátka nepřijdou ani vyznavači bílé stopy. Zejména okolí Medvědína a Horních Míseček totiž nabízí kvalitní vyžití. „Tratě na Horních Mísečkách jsou v tisíci metrech nad mořem, a proto máme i v zimních měsících záruku sněhu. Upravujeme závodní i turistické tratě, a to jak na bruslení, tak na klasiku,“ říká Adam Svačina, manažer Skiareálu Špindlerův Mlýn, a dodává: „Pro začátečníky doporučuji krátké tratě nebo upravené svážnice s menším převýšením.“

Zima v podhůří Novohradských hor. Zatímco v nižších polohách Budějovicka není po sněhu ani památky, v podhůří Novohradských hor se stále drží.
Zima na Novohradsku udržela sníh

Běžkaři milují 17 km dlouhý okruh vedený po úbočí tří kopců Mechovince, Černé skály a Šeřína přes Janovu horu na Rovinku nad Vítkovickým údolím a zpět přes Přední labskou, Krausovy boudy nad Špindlerovským údolím.

„Cestou míjíte několik vyhlídek do údolí a protějších kopců. Trasa je oblíbena i proto, že na obou nejvzdálenějších místech je občerstvení. V Horních Mísečkách na běžeckém stadionu je bufet Stopa a na Rovince bufet Rovinka, takže ať nastupuje z jakéhokoliv místa, vždy máte občerstvení v polovině cesty,“ doporučuje odpočinkové zastávky Svačina.

Sdružení cestovního ruchu Jeseníky zřídilo zájezdovou dopravu pro běžkaře.
Skibusy běžkařům zatraktivní oblast Červenohorského sedla

Na přípravě běžkařských stop si dávají opravdu záležet. Všechny oblíbené štace upravují denně. Přichystají stopu pro klasiku i pro bruslení. Běžkaři mohou navíc zcela zdarma využít záchytné parkoviště v Dolních Mísečkách, odkud dojdete pěšky, nebo je pro vás připravena skibusová doprava.

Začátečníci vítáni

Bílé stopy jsou v okolí Orlických hor připraveny. Projeďte se od Bukové hory na Suchý vrch, vyzkoušejte Jeřáb (Červená Voda Králíky) nebo Dolní Moravu. Všechny disponují dostatečnou sněhovou pokrývkou. Můžete vyrazit i bez předchozích zkušeností, žádné trasy totiž nejsou extrémní, s těžkými sjezdy. Pro začátečníky je nejschůdnější trasa okolo Bukové hory nebo z Červenovodského sedla na Suchý vrch.

Běžecké stopy u Volar.
Volarští "skočí" do stopy hned za městem.

Zkušení vám ale poradí delší trasy. Vyrážíte-li z větší dálky, není problém dojet ani autem. „Pokud vás zlákala lyžařská oblast Buková hora Suchý vrch, zaparkujte na Červenovodském sedle, na Suchém vrchu nebo v Čenkovicích. Je-li vaší cílovou stanicí lyžařská běžecká oblast Jeřáb-Šanov, Horní Hedeč a Dolní Morava, pak zaparkujte na centrálním parkovišti,“ připomíná k dopravní dostupnosti běžkařských tras Antonín Fiala, manažer Sdružení obcí Orlicko.

Běžky vás odmění nejen krásou okolních kopců a lesů, ale i výhledem z rozhledny na Suchém vrchu. A po vydatném výkonu se můžete občerstvit v místní Kramářově chatě na Suchém vrchu, v bufetu na Červenovodském sedle či v Čenkovicích. Určitě vám tam i poradí, kam se vydat dále.

Od Radhoště až na Lysou horu

Začátečníci si užijí i turistickou oblast Beskydy Valašsko. Běžecké trasy v golfových areálech v Ostravici pod Lysou horou jsou pro ně ideální. Stopy jsou upraveny pro klasické běžkování i pro bruslení, nemají velké převýšení a začínající běžkaři si mohou vybrat z různě dlouhých okruhů. „Opravdoví borci můžou vyběhnout po Lysohorské magistrále až na samotný vrchol Moravskoslezských Beskyd Lysou horu, kde je v případě krásného počasí za odměnu čekají překrásné výhledy do krajiny,“ láká k extrémnímu vyběhnutí až na vrchol Monika Konvičná.

Ilustrační foto.
Na běžky, sjezdovky či brusle? Prostějovsko nabízí všechny možnosti

Vydovádět se dá ale i na dalších místech, jako jsou Lyžařské středisko Morávka Sviňorky pod Malým Travným a zpět kolem vodní nádrže Morávka. Běžecké trasy na Ondřejníku, tratě v oblasti Pusteven, pod Velkým Javorníkem, v okolí obce Bílá, v Cream snow aréně na Čeladné i dalších místech si s nimi ale nezadají.

„Všechny běžkaře dokážou okouzlit krásné výhledy na běžecké stopě z Pusteven na Radhošť, na níž mohou obdivovat také obrovskou sochu pohanského boha Radegasta, či na vrcholu Radhoště romanticky zasněženou dřevěnou kapli Cyrila a Metoděje,“ doporučuje jednu z tras Konvičná. Za krásnými výhledy se vydejte i z Bílé na Staré Hamry-Gruň, dále pak po hřebenu od hotelu Charbulák na Bílý Kříž. Trasa vás odmění jedním z nejkrásnějších pohledů na slovenské hory.

Ideální podmínky, jaké mnozí běžkaři nepamatují, panují v současné době ve Velkých Karlovicích.
Ve Velkých Karlovicích chystají akce pro běžkaře, podmínky jsou výborné