Zdroj: DeníkPřed čtyřmi roky touto dobou celá společnost vibrovala napětím. V boji o Pražský hrad zůstali dva finalisté – Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Druhého z nich podpořili i neúspěšní kandidáti z prvního kola – Pavel Fischer, Marek Hilšer a Michal Horáček. Nestačilo to. Dne 28. ledna 2018 byl zvolen prezidentem České republiky v druhé přímé volbě Miloš Zeman. Získal 2 853 390 hlasů, tedy o 152 tisíc víc než jeho konkurent.

Letošní rok bude politicky zasvěcen prezidentské kampani, do níž se každým dnem hlásí noví zájemci. V dnešním vydání tištěného Deníku vám představujeme jednoho z nich, IT specialistu a bývalého sportovního komentátora Karla Diviše. Patří k politickým nováčkům, jehož jméno znají hlavně fotbaloví fanoušci.

Politici

Mezi uchazeči jsou ovšem i silné politické váhy. Kandidaturu zvažuje například expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který už nyní vyráží za občany v zánovním karavanu a jeho příznivci sbírají podpisy na nominační listinu. Kdyby si to rozmyslel, zřejmě by v dresu ANO zaskočila Alena Schillerová.

Premiér Andrej Babiš
Andrej Babiš: Jako prezident bych zakopával příkopy

Angažmá láká i jejího předchůdce na ministerstvu financí a bývalého předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Politické ostruhy a zkušenosti mají senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer. S prezidentskou myšlenkou koketuje expremiér za ČSSD Jiří Paroubek.

Uvnitř koalice SPOLU se diskutuje o nasazení předsedy Senátu Miloše Vystrčila či jeho kolegyně Miroslavy Němcové (oba ODS). Sociální demokraté by na Pražském hradě rádi viděli odborového předáka Josefa Středulu. Jednoznačné ne neřekl ani dvojnásobný prezident z nepřímé volby Václav Klaus.

Externisté

Kromě těchto ostřílených a široce známých politiků se skloňuje především jméno bývalého náčelníka Generálního štábu AČR a šéfa vojenského výboru NATO Petra Pavla. Zvláště v posledních týdnech mu zdatně sekunduje bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová.

Prezident Miloš Zeman se připravuje na pronesení vánočního poselství 26. prosince 2021 na zámku v Lánech na Kladensku.
Zeman podepíše zmrazení platů ústavních činitelů. Kvůli soudcům veto nebude

Kandidaturu nevyloučil ani emeritní rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Hovoří se i o vrchní státní zástupkyni v Praze Lence Bradáčové, ale ta podobné úvahy zatím popírá.

Miliardáři

O přízeň voličů se chce ucházet i extravagantní matematik Karel Janeček, který už prosazuje jiný volební model. Na startovní čáru se možná postaví mediální magnát Jaromír Soukup, který se ovšem zatím spokojil s rolí nahrávače Miroslava Kalouska v TV Barrandov. Nelze vyloučit opětovnou kandidaturu Jany Bobošíkové, jejíž předskokankou může být Hana Lipovská.

Outsideři

Prezidentská kampaň je též vítanou příležitostí ke zviditelnění a propagaci vlastních myšlenek. Proto mezi případnými zájemci čteme jména advokátky Kláry Long Slámové, stand up komika Miloše Knora či bývalého příznivce Okamurova Úsvitu, dlužníka a člověka nepravomocně odsouzeného za krádež nafty Vladimíra Boštíka.