V úterý bude plán dalšího postupu probírat vládní rada pro zdravotní rizika. V pátek chce Prymula představit souhrn opatření pro jednotlivé scénáře postupu šíření epidemie. Oznámí, jaká méně zásadní nařízení začnou platit od pátku, jaká po 14 dnech a jaká budou dlouhodobá. Zvažovaných opatření bude podle Prymuly zhruba 60. Vláda z nich bude vybírat i podle dopadů na ekonomiku.

Roušky v MHD. Ilustrační foto
V Česku začal platit nouzový stav. Nese s sebou nová opatření

V neděli přibylo v Česku 1841 případů nemoci covid-19, což byl největší nedělní nárůst od začátku epidemie. Jedná se také o čtvrtý nejvyšší nárůst nakažených za víkendový den od začátku března, kdy se v Česku objevily první případy nemoci. Minulou neděli bylo například nakažených zhruba o 500 méně. Zemřelých lidí nakažených koronavirem v neděli přibylo 11 na celkových 727. Aktuálně se s nemocí potýká 37 570 lidí. V nemocnici leželo k sobotě 1182 nakažených. U většiny nemocných má covid-19 lehký průběh.

Od dnešních 00:00 opět platí v ČR kvůli vývoji koronavirové epidemie nouzový stav. Doprovázejí ho opatření s platností na dva týdny, například uzavření středních škol v rizikových oblastech nebo zákaz hromadných akcí ve vnitřních prostorách nad deset lidí, venku nad 20. V restauracích nově může u jednoho stolu sedět maximálně šest lidí.

Omezení ve školách

Nouzový stav v Česku platil 66 dní na jaře, nyní byl vyhlášen na 30 dní, tedy do začátku listopadu. Podle Prymuly je za jeho vyhlášením snaha zbrzdit tempo růstu počtu nemocných. Ministerstvo jej podle Prymuly potřebuje mimo jiné proto, aby mohlo zapojit do práce spojené s covidem-19 studenty medicíny. Mnoho zdravotníků je v karanténě.

Testování na nákazu koronavirem
Přibývá hospitalizovaných pacientů s koronavirem. Prymula chystá dlouhodobý plán

V okresech, jež jsou na mapě podle rizika nákazy označeny červenou nebo oranžovou barvou, se dnes na dva týdny uzavírají střední školy. Praktická výuka se ale ve školách bude moci konat.

Na základních školách se bude 14 dnů učit hudební výchova bez zpěvu. Tělocvik bude na prvním stupni bez omezení, na druhém stupni by se měl konat venku.