Sedm set korun. Zhruba za tuto částku na jednoho obyvatele v prvních šesti až sedmi měsících roku nakoupily české úřady v zahraničí obličejové masky, například jednorázových roušek či respirátorů. Vyplývá to z údajů zveřejněných evropským statistickým úřadem Eurostat.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (vlevo) a premiér Andrej Babiš.
Vláda vydala nová opatření: Zavřela školy, restaurace. Změny u roušek i alkoholu

Česko tak přibližně o necelých 160 korun zaostalo za evropským průměrem, který činil v prvním pololetí zhruba 875 korun. V porovnání s Německem byly jeho investice zhruba na polovině. „Zdaleka nejvyšší dovoz mělo s politikou celostátní distribuce obličejových masek Lucembursko, a to 121 eur (3207 korun) na osobu,“ uvedli evropští statistici, podle jejichž nich je Česká republika ve středu tabulky.

O stovky procent

Prozatímní letošní data ukazují zhruba stejný náběh dovozu ochranných materiálů u většiny evropských zemí. Po nevýrazném počátku roku ho zatím nejvíce importovali v dubnu a květnu. Pak nastal mírný pokles.

Ve srovnání se stejným obdobím přitom podle Eurostatu dovoz obličejových masek dramaticky vzrostl. „A to z 800 milionů na 14 miliard eur, tedy o 1800 procent!“ konstatuje Eurostat. Česko vydalo podle něj za prvních sedm měsíců cca 7,85 miliardy korun.

Koronavirus a testování - Ilustrační foto
Česko posílí trasování nakažených. Firmy pošlou na pomoc 300 zaměstnanců

Z extrémně zvýšených výdajů přitom profitovala Čína. Zatímco ještě loni stejnou dobou se na dovozu tohoto zdravotnického materiálu podílela v rámci celé Evropy pouze třemi pětinami, letos trhu dominovala s 92,3 procenty.

Čeští výrobci

To je dáno hlavně tím, že je celosvětová výroba ochranných prostředků právě tam. O slovo se ale hlásí i čeští výrobci, kteří navyšují kapacity. „Jedná se o výsledek práce, na kterou jsme se soustředili již od jara,“ řekla už dříve médiím Jana Vykoukalová z Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků.